TRENUTNA SITUACIJA NA FRONTU U UKRAJINI: Žestoke borbe u Marijupolju, ruske snage napredjuju najviše u Donbasu

P. Z. S. /telegram voenkorKotenok

12. 03. 2022. u 20:01

VOJNI ekspert Boris Rožin sa rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine za 12.03.2022.

ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Маријупољу, руске снаге напредјују највише у Донбасу

Foto: Printskrin

On je svoju analizu dao za telegram kanal @voenkorKotenok.

 

MARIUPOLj - U toku je juriš na grad. Pomeranje linija u svim pravcima. Neprijatelj se tvrdoglavo brani, ali je pritisnut. Već je formalno moguće putovati na Krim iz Donjecka. Iako još nije otvoren punopravni kopneni koridor. Deblokada Mariupolja, koju traže Azov i Zelenski, u sadašnjim realnostima je praktično nemoguća.


VOLNOVAHA - Potpuno oslobođen i očišćen. Kroz njega već slobodno prolaze trupe u pravcu Ugledara, zatvarajući front sa Oružanim snagama RF, koje takođe nastupaju pravcem Velika Novoselka – Ugledar sa akcentom na Ugledar.

DONjECK - GORLOVKA. Granatiranje gradova DNR. Front u oblasti Avdijevke, Marijinka, Pesok itd. primetno oživeo, ali nema značajnijeg pomaka.

LPR - Borbe u Rubežnoj i oko Severodonjecka. U Popasnoj (koja je pre nekoliko dana proglašena prevremeno oslobođenom) borbe se nastavljaju – trupe LNR kontrolišu deo grada.

IZJUM - Borbe na području grada i na južnoj periferiji. Situacija u samom gradu je neshvatljiva, meštani potvrđuju prisustvo Oružanih snaga RF u gradu i borbe koje se vode na jugu. Oružane snage Ukrajine pokušavaju napadima da sputaju ruske trupe u Izjumu i Balakliji kako bi sprečile njihovo napredovanje ka jugu i u pravcu Slovensko-Kramatorske aglomeracije.

Foto Tanjug/AP


NIKOLAJEV - Grad je u blokadi, Oružane snage RF metodično napadaju neprijateljske položaje na periferiji, juriša još nije bilo. Deo grupe je otišao u pravcu Krivog Roga i Nikopolja.

HERSON – ZAPOROŽJE - Na oslobođenim teritorijama jača se moć civilno-vojnih uprava. Uspostavljaju se komunikacije grupe koja deluje na zaporoškom pravcu. Kod Guljajpolja - borbe. Linija fronta u oblasti Kamenskog i Orehova bez većih promena.

Foto: Jutjub/Minoboronы Rossii


 

KIJEV - Borbe na istoku i zapadu grada, sa ponovo naglašenim željom Oružanih snaga RF da se pomere na jug u cilju potpunog opkoljavanja grada.


ČERNIHIV - Nema većih promena. Grad je blokiran, u samom gradu noću je porušen hotel u kome su bili strani plaćenici.

SUMI - Nema većih promena.

ODESA - I dalje čekaju desant, ali ga i dalje nema. Međutim, grad nastavlja da se utvrđuje, prebacujući pojačanja iz zapadne Ukrajine. Nema znakova ofanzive Oružanih snaga RF iz PMR-a.

BELORUSIJA - Uprkos još jednom talasu lažiranja da će Belorusija napasti Ukrajinu (juče u 21.00), Oružane snage Belorusije ne pokazuju primetan porast prisustva na granici dalje od povećanja broja BTG beloruske vojske na granici sa Ukrajinom od 5 do 10. Sama granica između Ukrajine i Belorusije se zapravo ne čuva.

Generalno, za veče 12.03. Mogu se primetiti značajni uspesi u razvoju ofanzive vojske DNR, kao i trupa Oružanih snaga RF u regionu Zaporožja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori