POMPEO TRAŽI PRIZNANJE NEZAVISNOSTI TAJVANA: Bivši šef CIA koristi trenutak da stvori još jednu "slobodnu i nezavisnu naciju"

D. D. S.

09. 03. 2022. u 15:30

USRED ukrajinske krize bivši šef CIA i američki državni sekretar u vreme republikanskog predsednika Donalda Trampa tvrdi da "Sjedinjene Države treba odmah da preduzmu neophodne i davno zakasnele korake da urade pravu i očiglednu stvar - da priznaju da je Tajvan slobodna i nezavisna nacija".

ПОМПЕО ТРАЖИ ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ ТАЈВАНА: Бивши шеф ЦИА користи тренутак да створи још једну слободну и независну нацију

Foto: AP

Iako Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, Pompeo u autorskom tekstu za američke medije navodi da invazija na Ukrajinu zahteva razjašnjenje američkog stava o suverenitetu Tajvana.

- Slobodna ekonomija Tajvana je među najprosperitetnijim na svetu. Jedna je od retkih zemalja koja je zabeležila kontinuirani privredni rast u poslednjih pet godina, a prošle godine je doživela najveći privredni rast u deceniji. Praktično svaki elektronski uređaj na svetu, od pametnih telefona do kompjuterskih čipova u borbenim avionima F-35 naših vazduhoplovnih snaga, sadrži bitne delove koje proizvode samo na Tajvanu, tajvanske kompanije. Ovo čini ostrvsku demokratiju izuzetno važnim strateškim ciljem. Ako bi KPK mogla silom da zauzme Tajvan, verovatno bi dobila komandu nad tržištem za naprednu proizvodnju čipova za globalno tržište. Ta kontrola bi bila katastrofalna za Ameriku i naše saveznike. Isto tako, obezbeđivanje da ekonomija Tajvana ostane slobodna i van ruku Komunističke partije Kine je ključna za budući prosperitet u Americi i širom sveta - navodi Pompeo.

BONUS VIDEO: 

U FABRICI U RUSIJI EKSPLODIRAO REZERVOAR SA BITUMENOM: Troje radnika stradalo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN CIKLON ZAHVATIO EVROPU: Pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u ovim zemljama, strahuje se i od poplava