SOLTENBERG O CILJEVIMA NATO: Da se sukob ne prelije preko granica Ukrajine

Novosti online

08. 03. 2022. u 18:56

CILj NATO, imajući u vidu situaciju u Ukrajini, jeste da se ne dozvoli da se sukob prelije preko granica te zemlje, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

СОЛТЕНБЕРГ О ЦИЉЕВИМА НАТО: Да се сукоб не прелије преко граница Украјине

Foto: Tanjug/AP/Vikipedija/Tviter printskrin

-Mi smo odbrambeni savez, ne želimo sukob sa Rusijom Ali, naš cilj je da ne dozvolimo prelivanje konflikta preko granica Ukrajine. Preduzeli smo istorijske korake u cilju jačanja sistema naše kolektivne bezbednosti . Na hiljade vojnika poslato je na naše istočne granice, rekao je Stoltenberg.

Jačanje snaga Alijanse na istočnom krilu nije usmereno na provociranje konflikata već na očuvanje mira, dodao je on.

-Cilj obuzdavanja je da se ne isprovocira rat, tj. da se rat spreči i očuva mir. Kada vidimo agresivne aktivnosti protiv Ukrajine to vodi ka jačanju prisustva NATO u Letoniji i drugim delovima našeg istočnog krila, rekao je Stoltenberg u govoru u vojnoj bazi u Letoniji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna