ZELENSKI O RUSKOM NAPREDOVANJU: Idu ka trećoj elektrani kod Nikolajeva

Tanjug

05. 03. 2022. u 20:56

RUSKE snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

ЗЕЛЕНСКИ О РУСКОМ НАПРЕДОВАЊУ: Иду ка трећој електрани код Николајева

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički bezbednosni sistemi nisu oštećeni, i nivoi radijacije su i dalje normalni u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Dva od šest reaktora u elektrani, najvećoj u Evropi, trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA.

Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi Asošijejted pres.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju