RAT U UKRAJINI: Putin doneo važnu odluku (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 03. 2022. u 07:19 >> 22:48

DEVETI dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U Belorusiji je tokom druge runde pregovora dogovoreno uspostavljanje humanitarnih koridora. Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju naveo da vojna operacija teče striktno po planu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин донео важну одлуку  (ВИДЕО)

Vladimir Zelenski u rovu u Donbasu / Foto Administracija UKR

Zelenski ljut na NATO

NATO je namerno odbio da zatvori nebo iznad Ukrajine, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U Ukrajinu dolazi sve više plaćenika

Kremlj je saopštio danas da u Ukrajinu dolazi sve više stranih plaćenika, posebno iz Hrvatske, Albanije i sa tzv. Kosova.

Kina podržava dijalog Rusije i Ukrajine

Peking podržava dijalog Rusije i Ukrajine, kao i diplomatske napore koji su usmereni na pronalaženje političkih sporazuma, izjavio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Džun.

Zaharova: Sa kim mi imamo posla?

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je antiruske sankcije koje uvodi Zapad sferama koje nemaju veze sa politikom koncentrisanom mržnjom.

- Znate da su se sankcije dotakle drveća, pasa i mačaka, šta je ono što želite? S kim mi imamo posla? Imamo posla sa nekom koncentrisanom mržnjom. Ovde se ne radi više o logici, niti o efikasnosti toga što uvode, već prosto o demonstraciji onoga što je očigledno duboko postojalo i isplivalo na površinu - rekla je Zaharova.

Foto: EPA

Rusija blokira društvene mreže

Rusija je blokirala Fejsbuk i Tviter.

Putin u obračunu protiv lažnih vesti

Putin je potpisao dekret o krivičnom i novčanom kažnjavanju za lažne vesti o aktivnostima Oružanih snaga Rusije i pozive na antiruske sankcije.

Nebenzja o nuklearnki Zaporožju

Bezbednost energoblokova nuklearke u Zaporožju ničim nije ugrožena, rekao ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Američka poruka nade za Kijev?

Ukrajina još ima većinu vojnih aviona na raspolaganju, devet dana nakon što je Rusija pokrenula napad na tu zemlju, saopštio je američki zvaničnik iz resora odbrane.

 

Raste cena gasa u Evropi

Cena gasa u Evropi obnovila je istorijski maksimum, prošavši granicu od 2.400 dolara za hiljadu kubnih metara.

Moskva upozorava na moguće provokacije u Harkovu

Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu uz učešće novinara zapadnih država, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ankara neće zatvarati vazdušni prostor za Rusiju

Turska neće zatvarati vazdušni prostor za Rusiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Krim podvrgnut najvećem hakerskom napadu u svojoj istoriji

Krim je bio podvrgnut najvećem hakerskom napadu u svojoj istoriji, ali napadači nisu uspeli da poremete rad informacionih sistema, saopštila "Krimtehnologija".

Ilustracija / Foto Depositphotos

I Švajcarska se pridružila sankcijama

Švajcarska se pridružila sankcijama EU, posebno zabranjuje operacije vezane za imovinu Banke Rusije.

Turska neće zatvoriti nebo za Rusiju

Volodin: Zelenski je napustio Ukrajinu

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napustio Ukrajinu i da se trenutno nalazi u Poljskoj.

- Zelenski je napustio Ukrajinu. Poslanici ukrajinske Vrhovne rade tvrde da ne mogu da dopru do njega u Lavovu i da je sada u Poljskoj - napisao je Volodin na Telegramu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Stoltenberg: Cilj NATO-a da održi komunikaciju sa Rusijom

Cilj NATO-a je da održi komunikacione kanale sa Ruskom Federacijom kako bi se uzbegle konfliktne situacije, naveo je generaslni sekretar Jens Stoltenberg.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

Turska inicira sastanak u Antaliji?

Ministarstvo spoljnih poslova Turske namerava da inicira sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine na forumu u Antaliji.

Peskov govorio o pozivu za Putinovo ubistvo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je danas izjavu američkog senatora Lindzija Grejema, koji je pozvao Ruse da ubiju predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, „ovih dana ne uspevaju svi da ostanu trezveni".

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

Ukrajina bojkotuje Koka-kolu

Ukrajinski lokalni mediji navode da će Ukrajinci bojkotovati Koka-kolu zbog odbijanja kompanije da napusti rusko tržište.

EU suspendovala saradnju sa ruskim subjektima u istraživanju

Evropska komisija suspendovala je danas saradnju sa ruskim subjektima u istraživanju, nauci i inovacijama, kao i aktivnosti sa Rusijom i Belorusijom u programima prekogranične saradnje, u okviru Evropskog instrumenta za susedstvo, i programu za region Baltičkog mora.

Mizincev: Ukrajinom divljaju nacistički bataljoni

Kijevski režim je praktično u potpunosti izgubio kontrolu nad upravljanjem državom, u većini gradova trenutno divljaju nacionalistički bataljoni koji su u suštini nacisti, izjavio je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Foto: Printscreen/Vikipedija

- Jedino što je Kijev uspeo poprilično organizovano da sprovede jeste da podeli vatreno oružje pripadnicima raznoraznih radikalnih grupacija bez ikakvih ograničenja - naglasio je on.

Katastrofalna humanitarna situacija prisutna je na većem delu teritorije Ukrajine sa tendencijom pogoršanja, najteža situacija je u Kijevu, Harkovu, Sumi, Černigovu i Mariupolju.

Putin: Nemamo loše namere prema komšijama

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio putem video linka, prilikom ceremonije podizanja zastave, na feribotu „Maršal Rokosovski“.

Putin je rekao da Rusije nema zle namere prema komšijama.

Foto Tanjug/AP

Osvrcćući se na rusku specijalnu operaciju koja je u toku u Ukrajini, Putin je naglasio da Rusija odgovara samo na „negativne akcije drugih zemalja“.

Zaharova: Ne treba verovati Viktoriji Nuland

Ne treba verovati izjavama zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland o ukidanju sankcija protiv Rusije u slučaju prekida operacije u Ukrajini, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto EPA

- Nemoguće je i ne sme se verovati na reč pojedinim izjavama ljudi koji su se mnogo puta poneli neodgovorno i koji ne ispunjavaju svoje obaveze, to je štetno i opasno - izjavila je Zaharova.

Roskomnadzor: Rusija blokirala medije sa Zapada

Sajtovi medija „Glas Amerike“, „Bi-Bi-Si“, „Dojče Vele“, „Meduza“, „Radio slobodna Evropa/Radio sloboda“, kao i brojni drugi informacioni resursi i njihovi projekti blokirani su zbog sistemskog širenja dezinformacija o specijalnoj operaciji u Ukrajini, saopštila je ruska Federalna služba za nadzor u oblasti veza, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor).

Ruske trupe ušle u Nikolajev

Ruske trupe prvi put su ušle u ukrajinski crnomorski lučki grad Nikolajev, prenose agencije.Ovu informaciju javile su lokalne vlasti grada Nikolajeva u Nikolajevskoj oblasti. 

Gasprom redovno isporučuje gas preko Ukrajine

- Gasprom redovno isporučuje gas u tranzitu preko Ukrajine, što prema stanju od 4. marta iznosi 109,5 miliona kubnih metara - objavila je ta kompanija.

Foto EPA

Ugovorne obaveze „Gasproma" za tranzit preko Ukrajine za 2022. godinu dostižu 40 milijardi kubnih metara ili oko 109, 6 miliona kubnih metara dnevno.

Kijevski režim podmetnuo požar u "Zaporožju"

Kijevski režim je prošle noći pokušao da sprovede monstruoznu provokaciju u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“ podmećući požare, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Oko dva sata posle ponoći patrolu ruske Nacionalne garde napala je ukrajinska diverzantska grupa. Vatra je otvorena na ruske vojnike iz objekata za obuku koji se nalaze van same elektrane, i to sa ciljem da se isprovocira uzvratna paljba. Ruske snage su uspele da eliminišu pretnju, međutim, prilikom napuštanja objekta ukrajinska diverzantska grupa je zapalila zgradu - naveo je Konašenkov.

Kina optužuje SAD

Optužujući Kinu za pasivan stav prema ukrajinskoj krizi, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da izbegnu sopstvenu odgovornost za dešavanja u Ukrajini, saopštio je na brifingu portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Foto: Printskrin Youtube/ ShanghaiEye

Usled granatiranja Donjecka poginula žena

Usled granatiranja Donjecka raketnim sistemima „Grad“ 12 osoba je povređeno, a jedna žena je poginula, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Potopljen glavni brod ukrajinske mornarice

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je danas da je glavni brod ukrajinske mornarice, fregata "Hetman Sagajdačni", potopljena kako ne bi pala u ruke ruskim snagama.

Foto: Printskrin/Twitter

Reznikov je naveo da je potapanje fregate, koja je bila na remontu, naredio komandant broda kako bi izbegao da brod padne u ruke ruskih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinske snage raketirale Azov

DNR je saopštila da je ukrajinska vojska izvela raketni napad na štab specijalnog odreda Azov na jugozapadu Mariupolja, uništeno je više od 20 militanata i 10 jedinica vojne tehnike.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Kako je saopštila Narodna milicija DNR, naređenje za udar iz Točke-U je dato nakon što su militanti Azova potpuno odbili da se povinuju komandi ukrajinske vojske i koordiniraju svoje akcije sa njom, a komandant grupe Vostok general Sodol, smrtno je ranjen u sukobima sa militantima Azova.

Antonov: Zahtevamo osudu američkog senatora

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov zatražio je od američkih vlasti zvanično objašnjenje i osudu izjave senatora Lindzija Grejema koji je rekao da bi osoba koja „ukloni ovog čoveka“ (misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina) učinila veliku uslugu zemlji i svetu.

Foto: Printskrin

- Stepen rusofobije i mržnje Amerike prema Rusiji je van svake granice. Teško je poverovati da je jedan američki senator mogao tako nešto da izjavi. Zahtevamo zvanično objašnjenje i osudu takvih izjava američkog senatora - rekao je Antonov.

U Zaporožju nema povišene radijacije

Nema povišene radijacije u regionu Zaporožja nakon požara u nuklearnoj elektrani, saopštila je ukrajinska vojno-civilna administracija.

Basurin: Strani plaćenici će probati da napuste Mariupolj preko humanitarnih koridora

Predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je za televiziju „Rusija 24“ da ne isključuje mogućnost da će strani plaćenici pokušati da napuste Mariupolj preko humanitarnih koridora pod maskom civila.

Ukrajinske snage opet granatirale Donjeck

Ukrajinske snage gađale su u petak ujutro Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 10 raketa iz BM-21 „Grad“ i 14 granata kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju sprovođenja režima prekida vatre.

Kako se dodaje, ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana 26 puta otvorili vatru na teritoriju DNR, ukupno su ispalili 323 granate.

Američki senator pozvao na ubistvo Putina

Američki senator Lindzi Grejem, republikanac koji u Senatu SAD predstavlja Južnu Karolinu, suludom porukom na društvenoj mreži poziva građane Rusije da liše života ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto: Printscreen/Jutjub

Američki senator pozvao na ubistvo Putina

Grejem je na Tviteru pitao da li u Rusiji postoji Brut ili uspešnija ruska verzija pukovnika Štaufenberga koji je pokušao atentat na Hitlera.

Britanci tvrde: Čeka nas najveća nestašica žita u istoriji

Ekonomisti predviđaju da bi trenutka situacija u Ukrajini mogla dovesti do najveće nestašice pšenice u istoriji.

Kadirov moli Putina da naredi zauzimanje Harkova i Kijeva

Lider Čečenije Ramzan Kadirov obratio se danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da naredi vojsci da zauzmu Harkov, Kijev i druge ukrajinske gradove.

- Druže predsedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam rekao da sam ja vaš pešadinac, spreman sam da dam svoj život za vas. Ali ne mogu da gledam kako ginu moji i naši vojnici Ministarstva odbrane, Nacionalne garde i drugih struktura. Molim vas da zažmurite na sve i dozvolite im da za dan-dva završe ono što se tamo dešava - napisao je Kadirov na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Nove sankcije protiv Moskve 

Nove američke sankcije protiv Moskve biće ukinute kada Rusija prekine specijalnu operaciju u Ukrajini, saopštila je zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland.

Ugašen požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Tokom noći izbio požar u najvežoj nuklearnoj elektrani u Evropi u Zaporožju, ali je on srećom do jutra ugašen.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati