SPREMA SE KRIZA: Inflacija besni u Brazilu

Tanjug

23. 02. 2022. u 15:23

BRAZILSKA inflacija je do polovine februara zabeležila najvišu stopu rasta na mesečnom nivou u poslednjih šest godina za taj mesec, prema današnjim zvaničnim podacima.

СПРЕМА СЕ КРИЗА: Инфлација бесни у Бразилу

Foto: pixabay

Indeks potrošačkih cena u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike je porastao od polovine januara do polovine februara za 0,99 posto, u odnosu na 0,58 procenata u januaru, nadmašivši prognoze ekonomista koji su anketi Rojtersa predviđali porast od 0,85 odsto.

Međugodišnja stopa inflacije je do sredine februara skočila na 10,76 procenata sa 10,2 posto sredinom januara, što je daleko iznad celogodišnje ciljane stope centralne banke od 3,5 odsto, prema podacima Brazilskog instituta za statistiku (IBGE).

Ukupna stopa inflacije od početka godine do sada iznosi 1,58 procenata, saopštio je IBGE, navodi Rojters.

Šef brazilske centralne banke Roberto Kampos Neto priznao je da inflacija i dalje raste i rekao da će početi jače da pada između aprila i maja.

Centralna banka Brazila je više nego petostruko povećala referentnu kamatnu stopu na 10,75 posto od marta prošle godine, kada je iznosila 2,0 procenta, i već je nagovestila potrebu za dodatnim prilagođavanje u narednom periodu.

BONUS VIDEO:

DRITAN UOČI SEDNICE: Mora se što pre izaći iz krize

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!