NAJVIŠE UBIJANJA U AMERIČKIM ŠKOLAMA: Četvorostruko više oružanih napada u obrazovnim ustanovama

D. D. S.

17. 02. 2022. u 13:21

NAJMANjE 136 slučajeva pucnjave u američkim školama između 1. avgusta i 31. decembra, prema izveštaju grupe za zastupanje kontrole oružja "Evritaun for gan sejfti" skoro četiri puta je veći od proseka za taj period otkako organizacija prati pucnjavu na školskim terenima od 2013. godine.

НАЈВИШЕ УБИЈАЊА У АМЕРИЧКИМ ШКОЛАМА: Четвороструко више оружаних напада у образовним установама

Foto: Tviter/@Knoxville_PD

 U pucnjavi je ubijeno 26 ljudi, a ranjeno 96, što predstavlja najveći broj u petomesečnom periodu od 2013. godine, navodi se u izveštaju. "Ovo je bila daleko najnasilnija prva polovina školske godine u novijoj istoriji", rekla je Šenon Vots iz "Everitauna".

Novi izveštaj dolazi skoro četiri godine od masovne pucnjave u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi. Na Dan zaljubljenih 2018, bivši učenik je ispalio više od 100 metaka za šest minuta i ubio 17 učenika i osoblja i ranio još 17 drugih. Napadač se prošle godine izjasnio krivim po optužbama za ubistvo prvog stepena. No, suđenje za izricanje presude, koje bi moglo rezultirati smrtnom kaznom, više puta je odlagano.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više Amerikanaca je umrlo od povreda izazvanih oružjem u 2020. nego bilo koje druge godine u istoriji. Više od polovine su bila samoubistva. Deca i tinejdžeri su posebno pogođeni porastom nasilja iz vatrenog oružja.

U 2020. godini broj ubijene dece porastao je za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima iz Arhiva za nasilje oružjem, neprofitne istraživačke grupe koja koristi kombinaciju policijske statistike i medijskih izveštaja.

Nalet se nastavio i 2021. godine, kada je više od 1.500 dece ubijeno, a više od 4.000 povređeno, navodi arhiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona