NEMA RUSKE INVAZIJE: Ukrajinski ministar odbrane ističe da dosadašnji podaci ne ukazuju na to

Tanjug

25. 01. 2022. u 20:19

VLASTI u Ukrajini pokušale su danas da uvere naciju da invazija iz susedne Rusije nije neizbežan scenario, iako su priznale da je ta pretnja realna i primile pošiljke američke vojne opreme u cilju jačanja svoje odbrane, javlja AP.

НЕМА РУСКЕ ИНВАЗИЈЕ: Украјински министар одбране истиче да досадашњи подаци не указују на то

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane Aleksij Reznikov je u parlamentu izjavio da "do danas nema osnova da se veruje" da se Rusija sprema za neposrednu invaziju, uz napomenu da njene trupe nisu formirale, kako je rekao, borbenu grupu koja bi mogla da se probije preko granica.

-Ne brinite, spavajte mirno. Nema potrebe da imate spakovane torbe, poručio je pred poslanicima ukrajinski ministar, prenosi AP.

NJegove izjave su usledile nakon ponovljenih uveravanja predsednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija „pod kontrolom“.

Foto: Printskrin Youtube

Međutim, u intervjuu emitovanom u ponedeljak, ministar odbrane je priznao da "postoje rizični scenariji" koji su "mogući i verovatni u budućnosti", navodi Asošijejted pres.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali je poslednjih nedelja koncentrisala oko 100.000 vojnika blizu granice i održava vojne vežbe na više lokacija u Rusiji, što je navelo SAD i njihove NATO saveznike da požure sa pripremama za mogući rat , dodaje AP.

Kao deo nove vojne pomoći od 200 miliona dolara koja je upućena Ukrajini iz SAD, pošiljka sa opremom i municijom stigla je danas u Ukrajinu, potvrdila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Navodi se da se potezi SAD sprovode u koordinaciji sa akcijama drugih članica NATO, u cilju jačanja odbrambenog prisustva u istočnoj Evropi, pa je tako Danska poslala fregatu i ratne avione F-16 u Litvaniju, Španija šalje četiri borbena aviona u Bugarsku i tri broda u Crno more kako bi se pridružili pomorskim snagama NATO, a Francuska je saopštila da je spremna da pošalje trupe u Rumuniju.

Britanski premijer Boris DŽonson takođe je rekao da je spreman da pošalje trupe da zaštite saveznike NATO u Evropi, a dosadašnjih nekoliko rundi diplomatije nije donelo nikakav napredak, pa su, prema ocenama američke agencije, tenzije ove nedelje dodatno eskalirale.

Moskva istovremeno poručuje da su optužbe Zapada da Rusija planira napad na susednu zemlju samo paravan za sopstvene planirane provokacije NATO, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas još jednom optužio SAD da „podstiču tenzije“ oko Ukrajine.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VAŽNO ZA PENZIONERE Vučić najavio: Ukupno povećanje od 19,1 odsto