RUSKI NAPAD NA UKRAJINU BI BILA NOVA ČEČENIJA: London bi da blokira Severni tok 2, ali neće da šalje vojsku Kijevu

Novosti online

24. 01. 2022. u 22:38

VELIKA Britanija je pripremila paket oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije za slučaj da situacija oko Ukrajine eskalira, saopštio je britanski premijer Boris Džonson.

РУСКИ НАПАД НА УКРАЈИНУ БИ БИЛА НОВА ЧЕЧЕНИЈА: Лондон би да блокира Северни ток 2, али неће да шаље војску Кијеву

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Prema njegovim rečima, London zadržava pravo da uvede sankcije Moskvi u slučaju „agresivnih aktivnosti“.

Britanija pomaže ukrajinskim prijateljima da pruže otpor uz pomoć obrambenog oružja, koje, kao što znate, mi isporučujemo, izjavio je premijer u razgovoru sa novinarima.

Nova Čečenija

Džonson smatra da bi hipotetička invazija Rusije na Ukrajinu povukla za sobom krvavi sukob i dovela do mnogobrojnih žrvtvi sa ruske strane.

-Napad Rusije na Ukrajinu bio bi bolan, brutalan i krvav. Vrlo je važno da ljudi u Rusiji shvate da to može da bude nova Čečenija, rekao je premijer za televiziju „Skaj njuz“.

Međutim, do „ruske invazije“ možda i neće doći ako prevlada zdrav razum, dodao je.

Razmotriti blokiranje „Severnog toka 2“

Sa svoje strane, britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras poručila je da je London spreman na svaki razvoj događaja.

-Naša ambasada u Kijevu je u potpunosti operativna, ali je važno da budemo spremni na svaki scenario. Britanija je najpreduzimljivija u pogledu pružanja podrške Ukrajine sa stanovišta isporučivanja odbrambenog oružja, ekonomske podrške, a pored toga - imamo i spreman paket oštrih ekonomskih sankcija u slučaju ruske invazije, izjavila je Trasova za televiziju „Skaj njuz“.

Istovremeno, šefica britanske diplomatije smatra da bi nemačka vlada trebalo da odustane od puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ u slučaju „napada Rusije na Ukrajine“.

Na pitanje novinara da li bi ruski gasovod trebalo da dobije odobrenje nemačkog regulatora, odgovorila je da bi volela da vidi „smanjenje zavisnosti od ruskog gasa“.

London ne namerava da šalje vojsku u Ukrajinu

Istovremeno, portparol britanskog premijera naveo je da London ne namerava da šalje vojne jedinice u Ukrajinu u slučaju eskalacije situacije.

-Nema planova za slanje borbenih jedinica britanskih trupa u taj region, ali se razmatraju sankcije ako Rusija krene dalje, rekao je portparol, prenosi „Telegraf“.

Rusija je više puta isticala da ne preti nijednoj zemlji, kao i da je kretanje trupa preko ruske teritorije njeno suvereno pravo.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)