VAŠINGTON "ZABRINUT“: Rusija može napasti Ukrajinu sa teritorije Belorusije

Novosti onlajn

18. 01. 2022. u 22:17

AMERIČKE vlasti tvrde da predstojeće zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Rusije i Belorusije navodno mogu poslužiti ruskoj strani kao izgovor za napad na Ukrajinu sa severa, saopštila je visoka zvaničnica Stejt departmenta.

ВАШИНГТОН ЗАБРИНУТ“: Русија може напасти Украјину са територије Белорусије

Foto: Depozitfotos

- Naravno, strahuje se da Rusija možda namerava da rasporedi snage u Belorusiji pod izgovorom zajedničkih vežbi kako bi potencijalno napala Ukrajinu sa severa. Smatram da bi za Beloruse umešanost Belorusije u takav napad bila apsolutno neprihvatljiva - saopštila je američka zvaničnica tokom telefonskom brifinga.

Stejt deparment smatra da izmena Ustava Belorusije može dovesti do raspoređivanja nuklearnog oružja Rusije na teritoriji republike.

- Ti nacrti ustavnih amandmana u Belorusiji mogu ukazivati na planove da se dozvoli raspoređivanje kako konvencionalnih, tako i nuklearnih snaga Rusije na teritoriji (republike) - precizirao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Kako je istakao, predložene izmene Ustava navodno sadrže formulaciju koja se može interpretirati kao „otvaranje puta Rusiji za raspoređivanje garnizonskih snaga na teritoriji Belorusije“.

Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da će zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe „Saveznička odlučnost 2022“ biti održane u februaru. Moskva i Minsk bi trebalo da održe vojne vežbe na zapadnoj i južnoj granici Belorusije.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

BONUS VIDEO:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TRAMP ČESTITAO ORBANU POBEDU: Svet se suočava sa problemom socijalizma i komunizma, nastavite borbu!