NAJMANJA ISKRA MOŽE IZAZVATI RAT: Bivši čelnik OEBS-a upozorava, tenzije oko Ukrajine sve veće, incidenti vode u veliki sukob

Tanjug

18. 01. 2022. u 11:38

UKOLIKO se situacija oko Ukrajine bude pogoršala, sve je moguće, a tako i vojna reakcija NATO-a, ocenio je bivši generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

НАЈМАЊА ИСКРА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ РАТ: Бивши челник ОЕБС-а упозорава, тензије око Украјине све веће, инциденти воде у велики сукоб

Foto Shutterstock

U intervjuu za agenciju APA Zanijer je podsetio da se obaveza pružanja pomoći prema Članu 5 NATO odnosi samo na države članice, pa se ne može očekivati da će alijansa to koristiti za Ukrajinu.

Međutim, naglašava, u zavisnosti od razvoja na terenu bi NATO mogao promeniti svoj stav, podsećajući na intervencije alijanse u BiH i na Kosovu.

Zanijer kaže da je situacija ozbiljna, jer se nagomilao niz problema i što Rusija smatra da joj je direktna bezbednost ugrožena.

Tako su Moskvu isprovocirali nedavni zapadni napori podrške Ukrajini u oblasti odbrane, dodao je on.

- Vidimo da su tenzije izuzetno velike. Pojedini incidenti bi mogli da izazovu rat, čak iako to nije nameravano. Jedna iskra mogla bi sve zapaliti - upozorava Zanijer.

On smatra da bi, pored razgovora između vlada SAD i Rusije, bila potrebna i aktivnija uloga evropskih država u rešenju konflikta NATO-Rusija.

- Evropljani su najbliži susedi Rusije, i oni su prvi koji će, u slučaju konflikta, imati posledice - kazao je Zanijer, dodajući da unutar EU postoje različiti pristupi u ophođenju prema Rusiji.

BONUS VIDEO: 

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BIVŠA SAVETNICA U AMERIČKOM KONGRESU: Pošto smo Finskoj i Švedskoj rekli Da, biće mnogo teže reći Ukrajini Ne