LONDON I VAŠINGTON U DEBELOM ZAOSTATKU: Ruski tenk „Armata“ promenio pravila igre

Novosti online

01. 01. 2022. u 22:48

KADA se 2015. godine na sceni pojavio ruski tenk „Armata“ postalo je očigledno da Velika Britanija i Amerika nemaju tehniku odgovarajućeg nivoa, piše „Nešenel interest“.

ЛОНДОН И ВАШИНГТОН У ДЕБЕЛОМ ЗАОСТАТКУ: Руски тенк „Армата“ променио правила игре

Foto: Tanjug/AP

Vojni ekspert Vil Flenigan ukazuje da naoružanje NATO čine samohodna oklopna vozila koja, izuzev Iraka, nisu imali primenu na bojnom polju. Pre svega, to se odnosi na američka vozila M1 A2 „Abrams“ i britanska „Čelindžer 2“ koja su bila najnovija reč tehnike 90-tih godina.

Ta vozila sada postaju zastarela posebno u poređenju sa „Armatom“.

Ona su do sada dolazila u dodir samo sa starim sovjetskim tenkovima T-72 u Iraku kada su pokazala visoku efikasnost, ali su u borbi sa pobunjenicima ispoljila i mane posebno kada se radi o savremenim protivtenkovskim sistemima i eksplozivnim napravama ručne proizvodnje.

Foto: Printskrin

Očigledno je da je NATO napravio veliku grešku u proceni, konstatuje autor članka.

-Od momenta kada se 2015. pojavio T-14 može se reći da su vojni stratezi NATO, kao i američko i britansko rukovodstvo, ignorisali činjenicu da su tenkovi i dalje veoma važni, rekao je Flenigan uz podsećanje da je Alijansa posle raspada SSSR povukla iz Evrope veliki deo tenkova, a da je kasnije, 2010. godine britanska vlada smanjila broj narudžbina tenkova „Čelindžer 2“ za 40 odsto.

Foto EPA

Tek kasnije je u Britaniji počela modernizacija ovih tenkova a Amerika je predložila program za unapređenje tenkova „Abrams“. „Armata“ je, prema mišljenju Flenigena, prvi novi tenk sa izmenjenom konstrukcijom od vremena Hladnog rata.

Autor ističe da ruski tenk ima manevarske ali borbene sposobnosti.

Tenk je opremljen najnovijim kompleksom aktivne zaštite „Afganit“ za obaranje neprijateljskih raketa i granata, dok ni američki ni britanski tenk obično ne koriste nikakve sisteme zaštite.

Foto: MOD UK

Drugi problem britanskih i američkih tenkova je vatrena moć.

Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su oklopna vozila tipa „Armata“ predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 „Armata“ i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNJI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ZELENSKI TEŠKO IZVREĐAO KISINDŽERA: Izašao iz duboke prošlosti, o Ukrajini priča kao da je u Minhenu 1938.