SI ĐINPING UZ PUTINA: Kina podržala zahteve Rusije za bezbednosne garancije

Tanjug

21. 12. 2021. u 08:25

KINA je podržala predloge Rusije za bezbednosne garancije upućene NATO-u, ocenjujući da ti predlozi doprinose dijalogu dve strane.

СИ ЂИНПИНГ УЗ ПУТИНА: Кина подржала захтеве Русије за безбедносне гаранције

Vladimir Putin, Foto AP

 - Kina smatra da su u sadašnjoj situaciji ruski predlozi u skladu sa osnovnim normama međunarodnih odnosa, da doprinose unapređenju međusobnog poverenja među zemljama, smanjuju rizik od konflikata i da čuvaju globalnu i regionalnu stratešku stabilnost - rečeno je za RIA Novosti u Ministarstvu spoljnih poslova Kine.


Istaknuto je da se Kina uvek zalagala za to da zemlje na bazi međusobnog poštovanja i u dijalogu rešavaju nesuglasice.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o neširenju NATO-a na istok.

Šta je tražila Moskva

Predsednik Rusije Vladimir Putin početkom decembra je pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije. On je objasnio da su Moskvi potrebne upravo pravne garancije, s obzirom na to da zapadne kolege nisu ispunile svoje preuzete usmene obaveze.


Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Zapad ima dva puta: da se ozbiljno postavi prema predlozima Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi ili da se suoči sa vojnotehničkom alternativom.


Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima.

Jednom od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.


NATO je potvrdio da je dobio predloge, da će ih proučiti, ali da će pri tome u obzir uzeti stav Kijeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega