NIKO U EVROPI NEĆE ŠTITITI UKRAJINU: Američki medij o mogućem ratu u istočnoj Evropi

Novosti online

20. 12. 2021. u 21:44

ZAPADNE zemlje bi trebalo da razmotre diplomatskiji pristup kako bi se situacija u Ukrajini stabilizovala, s obzirom da evropski saveznici NATO-a ne mogu da garantuju Kijevu vojnu zaštitu, napisao je kolumnista američkog lista „Nešnal interest“ Ramon Maks.

НИКО У ЕВРОПИ НЕЋЕ ШТИТИТИ УКРАЈИНУ: Амерички медиј о могућем рату у источној Европи

Foto: Nacgvardія Ukraїni

- Države-članice NATO-a nemaju realne vojne mogućnosti da uspešno zaštite Ukrajinu. Evropa nema ni snage, ni želje da ide tim putem - objasnio je on.

Autor je u članku predložio evropskim političarima da se podsete uspešnih diplomatskih projekata u kojima su Finska i Austrija bile neutralne u vreme Hladnog rata. Prema njegovom mišljenju, oni mogu biti iskorišćeni kao model za rešavanje krize u Ukrajini.

On je podvukao da Moskva, Brisel, Vašington i Kijev treba da uzmu u obzir interese svake zemlje.

Prema njegovom mišljenju, Zapad bi trebalo da podseti Rusiju na ekonomske sankcije u slučaju navodne "agresije na Ukrajinu". Članstvo Kijeva u NATO-u bi trebalo isključiti. EU mora da pronađe način da sačuva dostojanstvo, da prizna Krim kao činjenicu koja je konačna, a da u Donbas "vrati mir i procvat".

Istovremeno, Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne treba nikoga da brine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)