LOŠI ODNOSI: SAD uvele nove sankcije Iranu

Novosti online

07. 12. 2021. u 22:43

AMERIČKE vlasti uvele su večeras sankcije protiv desetak iranskih zvaničnika i entiteta, među kojima su dve jedinice snaga bezbednosti, zbog "teškog kršenja ljudskih prava" u Iranu.

ЛОШИ ОДНОСИ: САД увеле нове санкције Ирану

Foto: AP

Sankcije su uvedene usred nastavka ključnih pregovora za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom program iz kojeg su SAD istupile za vreme prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Sankcije se odnose na dve specijalne jedinice iranskih snaga bezbednosti, jedna je odgovorna za održavanje reda, a druga za borbu protiv terorizma. Američke vlasti navode da sankcije uvode zbog represije nad demonstrantima.

Sankcije su uvedene i protiv komandanata tih jedinica Hasana Karamija i Mohsena Ebrahimija.

Na meti sankcija su službe dva zatvora u Iranu, jer su pogubile neke zatvorenike.

Iranski pregovarač za oživljavanje međunarodnog sporazuma Ali Bagheri izjavio je ranije danas da će u četvrtak u Beču biti nastavljeni pregovori. Tu vest je potvrdio i šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

(Agencije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZARAŽEN MUŠKARAC: Prvi slučaj majmunskih boginja zabeležen na Malti