UKRAJINCI SE BUNE ZBOG SEVERNOG TOKA: Nemačka odluka je izrugivanje

Novosti online

05. 12. 2021. u 08:48

DIREKTOR ukrajinske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko nazvao je odluku nemačke Federalne mrežne agencije (BNA) da dozvoli operatoru "Nord strim 2 AG" da otvori nemačku filijalu – izrugivanjem, prenosi list "Euraktiv".

УКРАЈИНЦИ СЕ БУНЕ ЗБОГ СЕВЕРНОГ ТОКА: Немачка одлука је изругивање

Foto AP

Prema njegovom mišljenju, gasovod "Severni tok 2" ne treba da bude sertifikovan, jer navodno "nije u skladu sa pravilima Evropske unije".

- Očigledno smo protiv ovakvog pristupa. Nema smisla sertifikovati samo deo gasovoda, to je ismevanje pravila Evropske unije i nadamo se da do toga neće doći - rekao je Vitrenko.

Direktor "Naftogasa" insistira na tome da na svim deonicama postoje alternativni dobavljači.

Gasovod "Severni tok 2" polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

NJegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije "Nord strim 2 AG" kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.

Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je u novembru sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)