AUSTRALIJSKE VLASTI POTVRDILE: Identifikovana dva slučaja infekcije omikron sojem korone

Tanjug

28. 11. 2021. u 13:21

AUSTRALIJSKI zvaničnici potvrdili su danas da su dva putnika koja su iz inostranstva stigla u Sidnej, prvi koji su bili pozitivno testirani na omikron varijantu korona virusa.

АУСТРАЛИЈСКЕ ВЛАСТИ ПОТВРДИЛЕ: Идентификована два случаја инфекције омикрон сојем короне

Foto: Tanjug AP

Dvojica zaraženih su bila u grupi od 14 putnika koji su juče iz Južne Afrike stigli u Australiju, a preostalih 12 je poslato u karantin u trenutku dok države širom sveta pooštravaju kontrolu međunarodnih dolazaka pokušavajući da spreče širenja novog soja, preneo je AP.


Iz istog razloga se od danas i u najmnogoljudnijoj državi Australije, Novom Južnom Velsu, hitno uvodi testiranje svih putnika koji ulaze u zemlju.

"Uvodi se hitno genomsko sekvenciranje kako bi se utvrdilo da li su pozitivno testirani zaraženi baš novom omikron varijantom", saopšteno je iz ministarstva zdravstva države Novi Južni Vels.

U Australiji su od juče stupila na snagu nova ograničenja za sve putnike koji su boravili u nekoj od devet visokorizičnih južnoafričkih država, preneo je ranije Rojters.

Na susednom Novom Zelandu je doneta odluka da se ograniči dolazak putnika iz devet zemalja sa juga Afričkog kontinenta, a Japan je pooštrio granične kontrole.

Velika Britanija, Nemačka i Italija potvrdile su juče slučajeve infekcije omikron sojem korona virusa.

Iako je još mnogo podataka o novom omikron soju korona virusa nepoznato stručnoj javnosti, istraživači su zabrinuti da bi nova varijanta mogla da bude otpornija na postojeće vakcine što bi značilo i da pandemija može da potraje duže nego što se predviđalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)