PRVA ŽENA NA ČELU ŠVEDSKE Lofven podneo ostavku, zameniće ga ministarka finansija Magdalena Anderson

Novosti onlajn

10. 11. 2021. u 14:15

ŠVEDSKI premijer Stefan Lofven po drugi put je formalno podneo ostavku na funkciju, mesecima nakon što su izglasavanje nepoverenja i politički sukobi zaustavili njegov dnevni red uoči predstojećih izbora u zemlji 2022. godine.

ПРВА ЖЕНА НА ЧЕЛУ ШВЕДСКЕ Лофвен поднео оставку, замениће га министарка финансија Магдалена Андерсон

Stefan Lofven / Foto Tanjug-AP

Lofven je snimljen u sredu kako predaje pismo o ostavci predsedniku parlamenta Andreasu Norlenu, obeležavajući kraj svog sedmogodišnjeg premijerskog mandata.

Još u avgustu Lofven je najavio svoju nameru da podnese ostavku na funkciju, tvrdeći da želi svom nasledniku da pruži „najbolje uslove” uoči opštih izbora 2022. godine.

- Odluka je s vremenom sazrela. Ja sam deset godina predsednik stranke, sedam premijer. Ove godine su bile neverovatne. Ali svemu dolazi kraj - rekao je Lofven.

Tokom prošle godine Švedsku su pratili politički sukobi zbog kojih je Lofven dao ostavku na mesto premijera nakon što mu je izglasano nepoverenje. Kasnije je ponovo imenovan za lidera zemlje nakon što opozicione stranke nisu mogle da formiraju vladu.

Spor koji je doveo do Lofvenovog pada bio je usredsređen na debatu o politici tržišta stanova, koja je socijaldemokrate koštala njihovog koalicionog partnera, Leve stranke, lišavajući vladu većine.

Magdalena Anderson, ministarka finansija, nedavno je izabrana da zameni Lofvena na mestu lidera socijaldemokrata. Lofvenova ostavka otvara joj put da postane prva žena premijer u zemlji, ako bude mogla da obezbedi podršku većine poslanika.

Nije jasno kada će se u švedskom parlamentu glasati o tome da li će Andersonovu postaviti za premijerku. Stranka centra saopštila je da će podržati nameru Andersonove da preuzme dužnost od Lofvena kao lidera nacije. Očekuje se da to učine i Levica i Zeleni.

BONUS VIDEO - Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!