NATO TRAŽI POVLAČENJE RUSKIH TRUPA! Ovaj deo Evrope u fokusu zapadne alijanse

Novosti online

04. 11. 2021. u 17:02

ZAMENIK generalnog sekretara NATO Mirča Džoane izjavio je da Alijansa insistira na povlačenju ruskih vojnika iz Pridnjestrovlja.

НАТО ТРАЖИ ПОВЛАЧЕЊЕ РУСКИХ ТРУПА! Овај део Европе у фокусу западне алијансе

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos

- NATO potvrđuje privrženost zahtevu za povlačenje ruskih snaga sa teritorije Moldavije u skladu s međunarodnim obavezama Rusije i Rezolucijom UN koja je usvojena 2018. godine - rekao je Džoane na onlajn konferenciji „Perspektive partnerstva i bezbednosti kroz saradnju s NATO u periodu do 2030. godine“.

On tvrdi da se Rusija ponaša agresivno i da se bavi opasnom vojnom retorikom i propagandom, dezinformacijama o svojim aktivnostima, vršeći pritisak na Gruziju, Ukrajinu i Moldaviju.

Generalna skupština UN je juna 2018. Godine pozvala Rusiju da povuče snage iz Pridnjestrovlja. Rezoluciju su podržale 64 države, protiv je bilo 14, a 83 zemlje su bile uzdržane.

Predsednica Moldavije Maja Sandu je više puta pozivala na povlačenje ruskih snaga koje obezbeđuju skladišta municije u Pridnjestrovlju.

Moskva, međutim, odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama.

Podsetimo, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere