PUTIN I LUKAŠENKO JAČAJU VOJSKU: Štit bezbednosti Rusije i Belorusije tema zasedanja saveta Savezne države

Novosti online

04. 11. 2021. u 16:46

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk i Moskva nameravaju da ubuduće ojačaju regionalne vojne trupe koje su već sada pouzdan štit za bezbednost dveju zemalja i post-sovjetskog prostora.

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ЈАЧАЈУ ВОЈСКУ: Штит безбедности Русије и Белорусије тема заседања савета Савезне државе

Foto: Tanjug/AP Photo

- Treba napomenuti blisku saradnju u oblasti odbrane. Kako su pokazali nedavni događaji, regionalna grupa vojnih trupa Savezne države predstavlja pouzdani bezbednosni štit ne samo za naše zemlje, već i za čitav post-sovjetski prostor. Predsednik (Rusije) i ja ne skrivamo naše namere da ojačamo ovu grupu u budućnosti - rekao je Lukašenko na zasedanju Vrhovnog državnog saveta Savezne države Belorusije i Rusije koji se održava u formatu video-konferencije.

Beloruski predsednik rekao je da Belorusija i Rusija ponovo aktiviraju zajednički ekonomski prostor.

On je istakao da je dokumente odobrio Savet ministara Savezne države i da je potrebno da se oni odobre na nivou Vrhovnog državnog saveta.

- Posle toga, vlade moraju u roku od dve godine da preduzmu mere za sprovođenje niza konceptualnih rešenja. U suštini, počinjemo ponovo da aktiviramo zajednički ekonomski prostor. To podrazumeva uvođenje savremenih tehnologija, stilova i metoda za donošenje odluka - rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, život ne miruje.

- Svi smo u određenoj meri svesni potrebe za daljim kretanjem napred na putu savezničke izgradnje. Na taj način se obezbeđuje zaštita interesa Belorusije i Rusije u globalnom prostoru - konstatovao je Lukašenko.

Lukašenko je dodao da su predsednici dveju zemalja 2019. godine postavili zadatak vladama da procene ishod savezne integracije i utvrde korake za njeno produbljivanje.

Lideri dveju zemalja odobrili su 28 saveznih programa na sastanku 9. septembra u Moskvi. Sadržaj programa biće objavljen tek nakon potpisivanja dokumenta.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a