ON JE NOVI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE: Prvi koji nije bio oficir, Zelenski čini sve da poveća rejting

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

04. 11. 2021. u 16:28

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je novog ministra odbrane, pravnika i advokata Alekseja Reznikova (55).

ОН ЈЕ НОВИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ: Први који није био официр, Зеленски чини све да повећа рејтинг

Foto: Vlada Ukrajine

U četvrtak je ukrajinski parlament i formalno potvrdio izbor Alekseja Reznikova koji je do sada bio potpredsednik vlade zadužen za reintegraciju Donbasa. On će biti prvi ukrajinski ministar odbrane a da nije bio vojno lice.

Novi ministar odbrane je drodom iz zapadne Ukrajine iz Lavova. On je postao poznat široj javnosti kada je 2004 bio advokat predsedničkog kandidata Viktora Juščenka.

U sredu je Zelenski smenio dosadašnjeg ministra odbrane Andreja Tarana (66) koji je je pre diplomatske službe bio profesionalni vojnik. Završio vojnu akademiju a takođe se školovao na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu. Zbog toga su mnogi u Kijevu govorili da je Taran američki čovek. Andrej Taran je obavljao dužnost ministra odbrane Ukrajine od marta 2020.

Aleksej Reznikov/Foto: Arhiva

Taranu su zamerali što je bio suviše zatvoren i nije davao reformatorske izjave. U vreme dok je Taran bio ministar odbrane nije potpuno realizovan plan armijskih nabavki a nije ni realizovan plan poboljšanje prehrane vojnika i oficira.

U sredu je na predlog Zelenskog smenjeno čak pet ministara u sadašnjoj vladi. Među njima i ministar ekonomije Aleksej Ljubčenko , zatim ministar industrije Oleg Urski kao i ministar ekologije Roman Abramovski. Istovremeno je u sredu Nacionalni antikorupcioni biro Ukrajine i Služba bezbenodsti Ukrajine počela seriju pretresa u kabinetu Alekseja Ljubčenka ministra ekonomike koji je ujedno i prvi potpredsednik vlade. Sumnja se da je on i njegov tim nesavesno trošio državni novac.

Ministar ekologije Roman Abramovski nije hteo da se zamera oligarsima pa i nije ulazio sa njima u rasprave oko zagađivanja okoline. On je smatrao da mu je bolje da da ostavku nego da uđe u sukob sa moćnim oligarsima kakav je naprimer Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek Ukrajine koji je svojevremeno stvorio imperiju u Donbasu zahvaljujući dobrim odnosima sa predsednicima Ukrajine a najviše sa Viktorom Janukovičem...

Dobro upućeni tvrde da da velikom smenom ministara Vladimir Zelenski pokušava da zaustavi pad svog rejtinga jer sa tako niskim poverenjem naroda on nema nikakvih šansi da još jednom pobedi na predsedničkim izborima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: DOSIJE - Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo