OTETI MISIONARI IZ SAD: Na Haitiju bande sada kontrolišu polovinu prestonice Port o Prens, Vašington ne šalje trupe

N. S.

18. 10. 2021. u 09:56

NAJMANjE 15 hrišćanskih misionara iz Sjedinjenih Država i članovi njihovih porodica, uključujući i decu, otela je naoružana banda u blizini glavnog grada Port o Prensa, dok su napuštali sirotište koje su posetili, objavili su bezbednosni zvaničnici Haitija.

ОТЕТИ МИСИОНАРИ ИЗ САД: На Хаитију банде сада контролишу половину престонице Порт о Пренс, Вашингтон не шаље трупе

Foto EPA

Detalji o otmici nisu do kraja objašnjeni, ali lokalno stanovništvo je svedočilo da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu.

Haiti ima jednu od najvećih stopa kidnapovanja na svetu jer bande koriste situaciju u zemlji da na ovaj način dođu do novca. Više od 600 otmica je registrovano na Haitiju za prvih devet meseci ove godine što je znatno više od 231 kidnapovanja zabeleženih za isti period 2020. godine. Ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike. Do juče po podne niko iz američke vlade se nije oglasio povodom incidenta.

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično promenila na gore posle ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu ove godine. Uz to, razorni zemljotres koji je u avgustu odneo preko 2.000 života, još je pogoršao ionako lošu situaciju i učinio je gotovo nemogućom za normalan život ljudi.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procenama, bande sada kontrolišu otprilike polovinu grada. Nedavno su bande pucale na školski autobus, pri čemu je povređeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi gradski autobus.

Mnogi Haićani, žitelji zvanično najsiromašnije zemlje Amerike, pozivali su Sjedinjene Države da pošalju vojsku da stabilizuje situaciju, ali administracija predsednika Džozefa Bajdena nije bila voljna da pošalje trupe.

Misija Ujedinjenih Nacija

KIDNAPOVANjE američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio svoju misiju na Haitiju za devet meseci.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju