FON DER LAJEN ZABRINUTA: Brisel i Varšava u sporu oko nadležnosti zakona

Tanjug

08. 10. 2021. u 13:13

PREDSEDNICA EK Ursula fon der Lajen kaže da je duboko zabrinuta jučerašnjom presudom poljskog Ustavnog suda kojom se konstatuje da su delovi EU zakonodavstva nespojivi sa poljskim ustavom, a nacionalni ustav pretpostavili su EU ugovoru kao najvišem aktu Unije.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН ЗАБРИНУТА: Брисел и Варшава у спору око надлежности закона

Foto: Printsreen

U Evropskoj komisiji kažu da su odluku poljskog Ustavnog suda podvrgli analizi i da će se ubrzo odlučivati o narednim koracima.

- EU je zajednica vrednosti i zakona. To je ono što povezuje našu Uniju i čini je jakom. Mi ćemo podržati osnovna načela pravnog poretka naše Unije. Naših 450 miliona Evropljana se oslanja na to - poručila ja Lajen u pisanom saopštenju.

Ona dodaje da je prioritet EK da se zaštite i prava poljskih građana koji uživaju beneficije članstva u EU kao i da je građanima EU, kao i kompanijama koje posluju u Poljskoj, potrebna pravna sigurnost u smislu da se pravila EU u potpunosti primenjuju u Poljskoj.

- Naši ugovori su vrlo jasni. Sve presude Evropskog suda pravde obavezujuće su za sve organe država članica, uključujući i nacionalne sudove. Pravo EU ima primat nad nacionalnim pravom, uključujući ustavne odredbe. To su prihvatile sve zemlje članice EU potpisujući članstvo u EU - navodi Lajen.

U Briselu dodaju da će iskoristiti sva ovlašćenja koja proističu iz najviših pravnih akata tzv. EU ugovora kako bi i u Poljskoj osigurali sprovođenje EU zakona.

U Briselu navode i činjenicu da EK još nije odobrila Nacionalni plan za oporavak Poljske i podsećaju da je izdvajanje novca iz EU fondova za zemlje članice sada usko povezano sa vladavinom prava u tim državama.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju