VIZE NALJUTILE BIVŠE KOLONIJE: Bes zbog francuskog smanjenja broja dozvola za ulazak u državu Alžircima, Tunišanima i Marokancima

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

04. 10. 2021. u 09:45

ODNOSI Francuske sa bivšim kolonijama u Magrebu znatno su se pogoršali.

ВИЗЕ НАЉУТИЛЕ БИВШЕ КОЛОНИЈЕ: Бес због француског смањења броја дозвола за улазак у државу Алжирцима, Тунишанима и Мароканцима

LjUTNjA Ramtan Lamamra, alžirski šef diplomatije, Foto AP

Odluka zvaničnog Pariza da ubuduće dodeljuje znatno manje radnih i boravišnih viza građanima Alžira, Maroka i Tunisa zategla je tradicionalne veze i dovela do ozbiljnih smetnji u relacijama ovih triju zemalja sa prestonicom na Seni.

Francuske vlasti odlučile su da pooštre uslove za dobijanje viza, kao uzvratnu meru zbog toga što tri zemlje "ne žele" da prihvate nazad svoje građane, kojima Francuska ne odobri boravak. Pariz se žali da odbijenim migrantima u ambasadama Maroka, Alžira i Tunisa ne izdaju konzlularne propusnice, odnosno putni list za jednokratnu upotrebu koji zamenjuje pasoš, da se vrate u svoje zemlje.

NERAZUMEVANjE Makron u razgovorau sa Alžircima, Foto AP

Namera je da se ubuduće smanji čak za polovinu broj izdatih viza za državljane Maroka i Alžira i za 33 odsto za stanovnike Tunisa. Portparol francuske vlade Gabrijel Atal je priznao da je to drastična i neviđena mera, ali i poručio da je bila neophodna jer te zemlje neće da preuzmu građane koje Francuska, kako je rekao, ne želi i ne može da zadrži na svom tlu. Francuzi ističu da se došlo dotle jer se po pitanju ekstradicije dijalogom do sada ništa nije promenilo.

Pooštren ton Pariza na imigracionom polju desnica, u okviru predizborne kampanje, ocenjuje zakasnelim i nedovoljnim. Poslanik i kandidat na stranačkim izborima za predsedničku trku, republikanac Erik Sijoti, čak je zatražio da se izmene pravila Sporazuma iz Evijana kojim je okončan Alžirski rat, prema kojima Alžirci imaju pravo na poseban migracioni režim.

Odmah je reagovao Alžir i iz protesta povukao svog ambasadora iz Pariza. Nisu zadovoljni ni Tunis i Maroko. Ovo je veoma važno pitanje za Magrebljane, jer veliki broj njih nalazi uhlebljenje na teritoriji bivše kolonijalne sile. Odluka da se smanji broj izdatih viza automatski znači i veći broj nezaposlenih, razdvojenih porodica, manje prihoda i slanja deviza od kojih se, neretko, izdržavaju čitave familije.

"Valcer"

AMBASADORI se u vezi sa Francuskom baš kreću ovih dana, što Francuzi popularno nazivaju "valcerom ambasadora". Tako se francuski, zbog ljutnje u vezi s prodajom podmornica, iz Vašingtona vratio na konsultacije u Pariz, pa opet otišao nazad u SAD, ali njegov kolega, koji službuje u Kanberi, još nije spakovao kofere za povratak u Australiju. Sad je, eto, i alžirski napustio Grad svetlosti.

Zabranili Francuzima nebo

Alžir je zatvorio vazdušni prostor za francuske vojne avione, izjavio je francuski pukovnik Paskal Jani za "Figaro".

Portparol francuske vojske potvrdio je da je Alžir zatvorio vazdušni prostor za francuske avione.

- Planirali smo dva leta, ali smo ih otkazali. Neće biti većih posledica kada je reč o našim operacijama u Sahelu - izjavio je portparol, a prenosi Rojters.

Sahel je granična zona u Africi između pustinje Sahare na severu i Sudana na jugu, a sastoji od savana koje se protežu od Atlantskog okeana do Afričkog roga.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio