ALŽIR OPTUŽIO FRANCUSKU ZA GENOCID: Najavljen opoziv ambasadora iz Pariza - sve zbog Makronove izjave

Tanjug

03. 10. 2021. u 12:43

ALŽIR je danas optužio Francusku za "genocid" i najavio opoziv svog ambasadora iz Pariza u besu zbog, kako je saopštio, "neprihvatljivih" komentara koji se pripisuju francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

АЛЖИР ОПТУЖИО ФРАНЦУСКУ ЗА ГЕНОЦИД: Најављен опозив амбасадора из Париза - све због Макронове изјаве

Foto: Printscreen

Nagla eskalacija napetosti usledila je nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Severnoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske, prenosi agencija AP.

Opoziv alžirskog ambasadora iz Francuske na "konsultacije" objavljen je u subotu uveče u saopštenju alžirskog predsedništva.

U saopštenju se navodi da je opoziv motivisan nedavnim komentarima o Alžiru koji su pripisani francuskom predsedniku Makronu.

Makron je uputio kritičke primedbe Alžiru, objavljene u francuskom dnevnom listu "Mond", u kojima je rekao da tom bivšom francuskom kolonijom vlada "političko-vojni sistem".

Mond je u subotu citirao Makrona koji je rekao da Alžir ima "zvaničnu istoriju" koja je "potpuno revidirana".

Rekao je da se ova istorija "ne zasniva na istinama" već "na diskursu mržnje prema Francuskoj", navodi se u listu Mond.

- Da li je pre francuske kolonizacije postojala alžirska nacija - upitao se Makron, kako je navedeno u listu.

Komentari su predstavljali, "nedopustivo mešanje" u unutrašnju politiku Alžira i bili su "nepodnošljiva uvreda" Alžircima koji su poginuli boreći se protiv francuskog kolonijalizma, navodi se u saopštenju alžirskog predsedništva.

- Zločini kolonijalne Francuske u Alžiru su nebrojeni i uklapaju se u najstrože definicije genocida - dodaje se u saopštenju.


Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)