KINA PRIVRŽENA PRINCIPU: Neće prva upotrebiti nuklearno oružje

Novosti onlajn

27. 09. 2021. u 12:27

KINA je privržena principu da neće prva upotrebiti nuklearno oružje, stav Pekinga je po tom pitanju dosledan i jasan, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing na brifingu.

КИНА ПРИВРЖЕНА ПРИНЦИПУ: Неће прва употребити нуклеарно оружје

Foto Tanjug/AP

- Nuklearna politika Kine je jasna i dosledna, Kina se aktivno zalaže za potpunu zabranu i konačno likvidiranje nuklearnog oružja, Kina se obavezala da nikada i ni pod kojim uslovima neće prva koristiti nuklearno oružje - istakla je Hua Čunjing.

Takođe je naglasila da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje.

Prema njenim rečima, Kina se nada da će SAD uzeti u obzir zabrinutost drugih zemalja u vezi sa američkom strategijom u oblasti nuklearnog naoružanja.

- Nadamo se da će SAD poslušati poziv Kine i preduzeti odlučne mere kako bi osigurale da nuklearno oružje igra sve manju ulogu u američkoj strategiji nacionalne bezbednosti. Vašington mora uzeti u obzir legitimnu zabrinutost drugih zemalja - zaključila je ona.

Ranije je list „Dejli mejl“ javio da je bivši zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Ša Zukang rekao da bi Peking trebalo da odustane od svoje politike zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja i pruži otpor novim savezima koje stvara Vašington. Konkretno, radi se o savezu AUKUS između Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije: on pokazuje sve veće vojno prisustvo ovih zemalja u susedstvu Kine, smatra diplomata.

Bonus video:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

 

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PAMTIMO GA IZ FILMA KO TO TAMO PEVA Imao petoro dece, umro u 91. godini - manje poznati detalji o legendarnom dekici