NATO POZIVA KINU: Pridružite se sporazumu o ograničenju širenja atomskog oružja

D. D. S.

07. 09. 2021. u 14:55

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Kinu da se pridruži međunarodnim naporima za ograničavanje širenja nuklearnog oružja.

НАТО ПОЗИВА КИНУ: Придружите се споразуму о ограничењу ширења атомског оружја

Foto: Yves Herman, Pool via AP

NATO je zabrinut da Peking ubrzano razvija rakete sposobne da nose atomske bojeve glave, pa je na godišnjoj konferenciji Alijanse o kontroli naoružanja Stoltenberg rekao da u budućim razgovorima o ograničenju raketa mora biti uključeno više zemalja, ne samo Rusija.

- Kao globalna sila, Kina ima globalne odgovornosti u kontroli naoružanja. I Pekingu bi, takođe, koristila uzajamna brojčana ograničenja, povećana transparentnost i veća predvidljivost. Kina gradi veliki broj raketnih silosa, što može značajno povećati njene nuklearne sposobnosti. Sve se to dešava bez ikakvih ograničenja i uz potpuni nedostatak transparentnosti - kazao je Stoltenberg

Stoltenberg je pozdravio sporazum između SAD i Rusije o produženju za pet godina novog sporazuma START, kojim se ograničava njihovo strateško nuklearno oružje i dodao da bi trebalo dodati još oružja sporazumu, uključujući nove tehnologije, kao što je veštačka inteligencija.

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna