DOBRA JE KAO BUSTER? Istraživanje pokazalo -Treća doza Sinofarma povećava nivo antitela

Tanjug

17. 09. 2021. u 22:29

TREĆA doza kineske Sinofarm vakcine protiv koronavirusa povećava nivo antitela koja opadaju nekoliko meseci posle primanja druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

ДОБРА ЈЕ КАО БУСТЕР? Истраживање показало -Трећа доза Синофарма повећава ниво антитела

Foto: Z. Jovanović

Studija koju još treba da potvrde i drugi naučnici objavljena je u trenutku kada se u Kini daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije iz straha da zaštita slabi protokom vremena, preneo je Rojters.

Osim u Kini, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kambodži.

Nivo antitela pet meseci posle revakcinacije Sinofarmom opada za 70 odsto u odnosu na nivo koji se dostigne četiri nedelje posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Ali, nedelju dana posle treće doze koncentracija antitela ponovo raste.

I druge vakcine protiv kovida 19 slabe protokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se daje treća doza. Međutim, neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

Posle treće doze Sinofarm vakcine popravlja se i ćelijski odgovor na virus, navodi se u istraživanju i dodaje da je ćeljski odgovor i najvažniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)