"KADA POSTOJE PROBLEMI, MORAJU DOBITI ODGOVOR": Makron najavio mere koje bi policiju učinile transparentnijom

Tanjug

15. 09. 2021. u 00:41

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron najavio je mere koje bi trebalo da učine policiju transparentnijom u pogledu počinjenih grešaka, što podrazumeva objavljivanje izveštaja o internim istragama i formiranje parlamentarnog nadzornog tela.

КАДА ПОСТОЈЕ ПРОБЛЕМИ, МОРАЈУ ДОБИТИ ОДГОВОР: Макрон најавио мере које би полицију учиниле транспарентнијом

Foto: Printscreen

Makronov govor u policijskoj školi u Rubeu, na severu Francuske, usledio je nakon višemesečnih nacionalnih konsultacija o neophodnim promenama u policiji, nakon optužbi za nasilje i rasizam, prenosi agencija AP.

- Kada postoje prekršaji, oni moraju dovesti do sankcija. Kada postoje problemi, moraju dobiti odgovor - rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da nema razloga za strah zbog veće transparentnosti policije, kao i da će sada biti objavljeni izveštaji međunarodnih istraga o navodima o zloupotrebama i nedoličnom ponašanju policije.

Osim toga, novo telo sastavljeno od poslanika iz Narodne skupštine i Senata biće zaduženo za procenu policijskih radnji, rekao je Makron.

U svom govoru francuski predsednik je takođe nastojao da odgovori na zahteve policijskih sindikata za delovanje u oblastima uključujući poboljšanje obuke službenika, smanjenje papirologije i povećanje njihovog prisustva na terenu.

On je poručio da će se budžet Ministarstva unutrašnjih poslova sledeće godine poboljšati za 1,5 milijardi evra.

Nacionalne konsultacije o policiji bile su podstaknute objavljivanjem video-snimka krajem prošle godine, na kojem se vidi kako je policajac pretukao muzičkog producenta Majkla Zeklera, koristeći pendrek i suzavac bez očiglednog razloga.

U to vreme, Makron je rekao da se oseća "posramljeno" i "šokirano" zbog tog događaja, iako je negirao da su rasizam ili nasilje sistemski na snazi.

Tada je otvorena sudska istraga o policijskim radnjama.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Ovako je Makron dočekao predsednika Vučića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)