"SUMNJIVA" PROŠLOST TALIBANSKE VLADE: Ministar policije je sin osnivača terorističke "Mreže Hakanija"

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 09. 2021. u 06:53

MADA je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da će Rusija podržati novu vladu Avganistana ako u njoj budu predstavljeni svi narodi te države, iz najnovijih komentara se vidi da u Moskvi postoji oprez prema novoj vlasti.

СУМЊИВА ПРОШЛОСТ ТАЛИБАНСКЕ ВЛАДЕ: Министар полиције је син оснивача терористичке Мреже Хаканија

Foto: Tanjug/AP Photo

Na svečanu ceremoniju u Kabulu povodom formiranja nove vlade neće putovati niko iz Moskve, već će prisustvovati samo ruski ambasador.

Zbog čega u Moskvi, ali i u mnogim drugim zemljama, postoji velika suzdržanost prema novoformiranoj vladi Avganistana, vidi se iz pisanja ruskih medija. Reporter "Komsomolske pravde" Aleksandar Koc, koji je minulih dana izveštavao iz Avganistana, u dugačkom tekstu objašnjava da su u privremenu vladu ušli ljudi koji su svojevremeno organizovali diverzije i koji su na međunarodnim poternicama.

Premijer će biti mula Mohamed Hasan Ahund koji rukovodi Šurom, tj. Savetom talibana. On je bio gubernator grada Kandahara. Za njega kažu da je "kompromisna figura" oko koje su se složile sve frakcije talibana.

Foto Tanjug/AP

Prvi njegov zamenik će biti takođe mula, Abdul Gani Bardar, koji je lider političkog krila talibana. On je svojevremeno ratovao protiv sovjetske armije. Drugi potpredsednik vlade je takođe mula, Abdul Selam Hanafi, glavni politički predstavnik talibana u Kataru. Devedesetih godina je u vladi talibana bio zamenik ministra obrazovanja.

Ministar odbrane će biti Muhamed Jakub Mudžahid, sin mule Omara koji se smatra osnivačem talibana.

Ministar policije će biti Siradžudin Hakani, sin osnivača terorističke organizacije "Mreža Hakanija", najradikalnijeg krila talibana. Upravo je ta organizacija pripremila diverziju u hotelu "Serena" u Kabulu, ali i niz drugih diverzija. Hakani je planirao atentat i na Hamida Karzaja koji je bio predsednik Avganistana od 2004. do 2014. Svojevremeno su Amerikanci za njim raspisali poternicu, a nagrada za hvatanje je bila pet miliona dolara.

Šef obaveštajne službe Avganistana će biti Abdul Hak Vasik, bivši zamenik ministra obaveštajne službe talibana. NJega su 2001. uhvatili Amerikanci u Avganistanu i od januara 2002. do 2014. je bio u logoru Gvantanamo na Kubi. Razmenjen je sa još četvoricom talibana za zarobljene američke vojnike.

Kad se pročitaju biografije novih članova vlade, razumljivo je što se mnoge zemlje ne žure da ih priznaju.

POZVANI

NA tu svečanost u Kabulu povodom formiranja nove vlade talibani su pozvali predstavnike Rusije, Kine, Turske, Irana, Pakistana i Katara.

 

NI EU NE PRIHVATA

EVROPSKA unija ne prihvata privremenu talibansku vladu u Avganistanu, nakon što su oni imenovali nekoliko lidera, rekavši da talibani nisu ispunili obećanje da će uključiti žene i druge verske grupe. A jedan visoki zvaničnik EU je izrazio oprez i zbog toga što vlada uključuje ljude koji su pod sankcijama UN i za kojima SAD tragaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)