KINA POŠTUJE IZBOR VLADE U KABULU: Peking smatra da je formiranje novih vlasti potrebno za red i obnovu

D. D. S.

08. 09. 2021. u 14:25

PEKING je saopštio da poštuje "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana" posle formiranja nove vlade talibana.

КИНА ПОШТУЈЕ ИЗБОР ВЛАДЕ У КАБУЛУ: Пекинг сматра да је формирање нових власти потребно за ред и обнову

Foto: Tanjug/AP Photo

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbina je rekao da Peking podržava avganistanski narod da "nezavisno izabere razvojni put u skladu sa svojim nacionalnim uslovima" bez mešanja u unutrašnje stvari zemlje i da je formiranje privremene vlade neophodno za uspostavljanje domaćeg reda i posleratnu obnovu. Kinu je, s druge strane, portparol grupe Zabihullah Mudžahid nazvao "glavnim partnerom" talibana.

Vangove primedbe usledile su ubrzo posle saopštenja talibana da je imenovao ključne zvaničnike vlade. Nekoliko novoimenovanih ministara nalazi se na listi sankcija Veća sigurnosti UN, dok vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Sirajudin Hakani američke vlasti smatraju međunarodnim teroristom i traži ga FBI, koji nudi nagradu od pet miliona dolara za njegovo hvatanje.

Nekoliko nacija i institucija širom sveta zauzelo je oštriji stav prema vođstvu talibana. Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab primetio je da Velika Britanija neće priznati talibansku vladu, ali je naglasio da je vreme da sa grupom razgovar i da se "suočimo se s novom realnošću u Avganistanu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!