TURSKA PORUČUJE VAŠINGTONU: Kupovina ruskih S-400 je završen posao

Novosti onlajn

07. 09. 2021. u 12:36

SJEDINjENE Američke Države bi trebalo da prihvate da je kupovina S-400 od Rusije završen posao, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu za televiziju „NTV“.

ТУРСКА ПОРУЧУЈЕ ВАШИНГТОНУ: Куповина руских С-400 је завршен посао

Foto: EPA

- Predsednik Bajden je u toku – kada se taj problem pojavio on je bio potpredsednik i zna da smo zaista morali da nabavimo sisteme PVO i mnoge druge vrste naoružanja. Želeli smo da sve to nabavimo od SAD i NATO saveznika, ali nam nisu prodali. Dogovorili smo se sa Rusijom i SAD moraju da prihvate da je taj posao završen - rekao je Čavušoglu.

Kako je dodao, dok ne počne da proizvodi svoje protivavionske raketne sisteme, Turska je primorana da ih nabavlja iz inostranstva.

- Rekli smo partnerima da možemo da kupimo i američke sisteme, ako nam ih SAD prodaju. Probleme ne treba rešavati nametanjem svog mišljenja, nego dijalogom. Izneli smo im naše predloge, ali ih oni nisu prihvatili. Mi razvijamo našu vojnu industriju. Iako još nismo spremni da proizvodimo protivavionske raketne sisteme, idemo napred - poručio je turski ministar.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da Ankara planira kupovinu drugog kompleta S-400, dok je generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev rekao da bi novi ugovor sa Turskom o isporuci sistema S-400 mogao da bude potpisan u najskorije vreme.

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali krizu u odnosima Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao od Turske da odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj.

Pored toga je saopšteno i da će Amerika uvesti i sankcije u skladu sa „CAATSA“ (zakon „O suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama“). Ankara je odbila zahtev i nastavila pregovore o isporuci dodatne serije S-400.

Bonus video: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi