ITALIJANSKI GRADOVI U VRHU EU PO ZAGAĐENOSTI OKOLINE: Među 10 najzagađenijih čak četiri se nalaze na Apeninima

Milica Ostojić (Rim)

16. 08. 2021. u 16:19

TEMA koja se odnosi na okolinu sve je značajnija zbog katastrofalnih poslednica po čoveka i istraživanja su sve učestalija tako se stiglo do rezultata da od 10 najzagađenijih gradova u EU četiri pripadaju Italiji.

ИТАЛИЈАНСКИ ГРАДОВИ У ВРХУ ЕУ ПО ЗАГАЂЕНОСТИ ОКОЛИНЕ: Међу 10 најзагађенијих чак четири се налазе на Апенинима

Foto: EPA

Po istraživanju Evropske agencije za okolinu (EEA), koja je objavila izveštaj o okolini za 2019. i 2020. godinu, najzagađeniji grad na Apeninskom poluostrvu je Kremona (na drugom msetu u klasifikaciji) potom Vićenca, Breša i Pavija, u toj kalsifikaciji najzagađenijih nalaze se i gradovi u Poljskoj i Hrvatskoj. A istraživanje je urađeno na uzorku od 323 evropska grada.

Ista Agencija uradila je i istraživanje u kojim se zemljama ili gradovima živi udišući čistiji vazduh i među njima (deset u klasifikaciji) ne nalazi se nijedan italijanski. Najčistiji, ali se nalazi na četrnaestom mestu, je Sasari (na Sardiniji). U Klasifikaciji zemalja sa čistim vazduhom na prvom mestu nalazi se Estonija a potom slede zemlje na severu EU, Norveška, Švedska, Finska, a u mediteranskom području Španija i Portugal.

Evropska agencija za okolinu apeluje da se preduzmu hitne mere sa ozbiljnim intervencijama u eliminisanju zagađivača vazduha jer, po parametrima nivoa opasnih čestica (koliko mikrograma po jednom kubnom metru) određenim za nivo zagađenosti, samo jedna trećina evropskih zemalja ispunjava te uslove i nema dozu mikročestica štetnih po ljudsko zdravlje.

Evropska Agencija za ambijent apeluje da se preduzmu urgentne mere sa ozbiljnim intervencijama u eliminisanju zagađivača vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju