SITUACIJA U AVGANISTANU: Misterija američkog ostavljenog oružja (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 08. 2021. u 10:59 >> 19:32

NAKON munjevite ofanzive koju su preduzeli nakon odlaska vojske SAD iz Avganistana, talibani su u nedelju zvanično ušli u prestonicu Kabul i preuzeli su kontrolu nad presedničkom palatom.

СИТУАЦИЈА У АВГАНИСТАНУ: Мистерија америчког остављеног оружја (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Pre toga u ruke talibana pao je i poslednji granični prelaz. Predsenik Avganistana podneo je ostavku i otišao iz zemlje, kako bi, prema njegovim rečima, sprečio krvoproliće. Organizovana je hitna evakuacija diplomata, a SAD su poslale dodatne trupe da obezbede siguran izlazak svojih diplomata iz zemlje.

Talibani su u nedelju, nakon što su ušli u grad, obećali da će svi strani državljani biti bezbedni.

Izvor agencije Tas u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne, jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Padom Kabula okončano je prisustvo koalicije zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama u toj zemlji, posle dve decenije.

Talibani uveli policijski čas

Talibani su večeras uveli policijski čas u Kabulu, javila je avganistanska agencija Kama pres.

Erdogan: Preuzmite odgovornost za izbeglice iz Avganistana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas evropske zemlje da preuzmu odgovornost za migrante koji dolaze iz Avganistana i naglasio da njegova zemlja nema nameru da postane "evropski prostor za skladištenje migranata".

Foto: EPA

Misterija američkog ostavljenog oružja

Vojna oprema i naoružanje američke vojske ostavljeni su u Avganistanu posebno radi povećanja borbenih sposobnosti talibana, tvrdi bivši ruski pukovnik i vojni ekspert u Viktor Baranec u intervjuu za Baltnjuz.

"Bili ste tamo 20 godina, a ništa niste uradili!"

Odlaskom Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a Avganistan nije prestao da bude mesto iz kojeg potiču terorističke i narkotičke pretnje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Milka Damjanović čeka evakuaciju iz Kabula

Milka Damjanović, jedina srpska državljanka u Kabulu, još čeka na evakuaciju.

Foto: Printskrin

Američki lovci iznad Kabula

Naoružani američki borbeni avioni nadletali su danas Kabul kako bi nadgledali bezbednost evakuacije u tom gradu, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Zaharova: Odbegli predsednik Avganistana odgovoran za situaciju u zemlji

Odbegli predsednik Avganistana Ašraf Gani odgovoran je za sve što se dogodilo u zemlji, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: EPA

Kako je rekla, u poslednje tri godine on je na raspolaganju imao sve što je neophodno kako bi osigurao uspeh mirnog procesa i formiranja inkluzivne vlade uz učešće svih etničkih i političkih snaga.

- Međutim, ta šansa je propuštena - ocenila je Zaharova.

Glad u Avganistanu

U Avganistanu je, inače, 42 odsto stanovništva živelo ispod linije apsolutnog siromaštva, sa 1,25 dolara dnevno.

Šefica agencije za hranu pri Ujedinjenim nacijama, Meri Elen Mekgrouarti sada upozorava da su konflikt, druga najgora suša u prethodne tri godine i socijalni i ekonomski udar usled pandemije kovida, pogurali već opasnu situaciju u "katastrofu".

Novi udarac talibanima: MMF suspendovao Avganistanu pristup sredstvima Fonda

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je večeras da je suspendovao pristup Avganistana sredstvima MMF-a, što uključuje oko 455 miliona dolara u novim monetarnim rezervama.

Putin razgovarao sa predsednicima Irana i Tadžikistana

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednicima Irana i Tadžikistana.

Lideri su razgovarali o najnovijim dešavanjima u Avganistanu, kao i o poslednjim koracima preduzetim od strane talibana, prenosi Raša tudej. 

Odlaze i Rusi iz Kabula

Kako se navodi u saopštenju ruske ambasade razmatra se kako da se organizuju čarter letovi za evakuaciju državljana Rusije, ali potrudićemo se da pomognemo svima.

Obavili 62 leta za dva dana

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas da su u poslednja dva dana obavljena najmanje 62 evakuaciona leta sa međunarodnog aerodroma u Kabulu.

Talibani zapalili zabavni park

Militanti radikalnog pokreta „Taliban“ koji su preuzeli vlast u celom Avganistanu, zapalili su zabavni park u gradu Šibargan, objavili su lokalni stanovnici na tviteru.

Talibani pucaju na aerodromu u Kabulu

Članovi radikalnog pokreta „Taliban“ otvorili su vatru u vis kako bi rasterali masu na aerodromu u Kabulu, javlja Si-En-En.

Amerikanci ostavili 83 milijarde dolara talibanima

Avganistanske bezbednosne snage su, iako obučavane i opremane dve decenije, u šta je uloženo 83 milijarde dolara, kapitulirale tako brzo i u potpunosti, negde i bez ijednog ispaljenog metka, što ukazuje da su glavni dobitnici američkih investicija - talibani, ocenjuje agencija AP u svojoj analizi.

Evo u koju zemlju je pobegao Ašraf Gani

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je da se bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani i njegova porodica nalaze u toj zemlji.

Okršaj talibana i demonstranta u Asadabadu

EU ima odgovornost da primi izbeglice

Evropska unija ima odgovornost da prihvati izbeglice iz Avganistana, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, ističući da se ne mogu ostaviti ljudi koji su radili za blok u Avganistanu da se suočavaju sa osvetom.

Talibani pucali na demonstrante u provinciji Host

Talibani hapse s raketnim bacačem uperenim u ljude

Borelj: Mora se razgovarati sa talibanima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je potrebno razgovarati s talibanima kako bi se obezbedila evakuacija stranih državljana i onih Avganistanaca koji su sarađivali sa NATO snagama.

SAD zamrzle avganistanske devizne rezerve na američkim računima

Bajdenova administracija u zamrzla je u nedelju rezerve avganistanske vlade na američkim bankovnim računima, blokirajući talibanima pristup milijardama dolara u američkim institucijama, objavio je Vašingron post pozivajući se na svoje izvore, a tu vest danas je preneo i ToloNjuz u Kabulu, uz ocenu da je nejasno o kojoj sumi je reč.

Portal ToloNjuz podseća na podatke Međunarodnog monetarnog fonda da je Centralna banka Avganistana u aprilu imala 9,4 milijarde dolara deviznih rezervi što je, približno jedna trećina godišnje proizvodnje zemlje.

Ogromna većina tih rezervi trenutno se ne nalazi u Avganistanu, rekao je jedan od ljudi upoznatih sa tom temom, naveo je Vašington Post, a milijarde dolara se čuvaju u Sjedinjenim Državama, iako je tačan iznos nejasan.

Portparol Bele kuće i Ministarstva finansija odbio je da komentariše proces blokiranja sredstava ili sudbinu SAD ekonomska pomoć Avganistanu. Portparolka Banke federalnih rezervi u Njujorku, u kojoj se pretpostavlja da je veći deo novca, takođe je odbila da komentariše.

Za sada nema pouzdanih informacija kada bi Vašington mogao da objavi odluku o blokadi avganistanskih rezervi.

Talibani pucali na demonstrante

Počela represija nad Avganistancima koji su sarađivali sa strancima

Nemci šalju 600 vojnika u Kabul

Nemačka će poslati još 600 vojnika u Kabul kako bi pomogli u evauaciji nemačkih državljana saradnika stranih organizacija iz Avganistana.

Austrija neće izbeglice iz Avganistana

Austrija, iako su talibani preuzeli vlast, odbija prihvat izbeglica iz Avganistana. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je, za nemački „Velt“, kazao da je sada prioritet Austrije da sa susedima Avganistana razgovara, kako bi se osigurala zaštita i pomoć u regionu.

Talibani idu ka formiranju vlade

Evakuisano 26 državljana Mađarske

Zamenik šefa diplomatije Mađarske Leven Mađar objavio je na konferenciji za medije da su vlasti iz Avganisana evakuisali 26 državljana Mađarske koji su radili na građevini. Oni će biti vraćeni u zemlju uskoro i to letom koji je organizovala druga zemlja.

Dodao je da Mađarska šalje svoju misiju za evakuaciju iz Avganistana državljana Mađarske koji su i dalje u Kabulu.

Sastanak Karzaija i talibanskog komandanta

Talibanski komandant i vođa militantne grupacije Hakani, Anas Hakani, sastao se sa bivšim predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem kako bi razgovarali o formiranju vlade, rekao je Rojtersu talibanski zvaničnik.

Uz Karzaija sastanku je prisustvovao i nekadašnji vladin izaslanik za mirovne pregovore Abdulah Abdulah, rekao je zvaničnik, ali nije naveo više detalja.

Grupacija Hakani važna je frakcija talibanske organizacije. Njeno sedište nalazi se uz granicu sa Pakistanom, a proteklih godina bila je optužena za neke od najsmrtonosnijih napada u Avganistanu.

Karzai je bio na čelu Avganistana od 2001. do 2014. godine, kada ga je nasledio Ašraf Gani, koji je pobegao iz zemlje usled ofanzive talibana. 

Džonson:O talibanima ćemo suditi isključivo po delima


Britanski premijer Boris Džonson poručio je danas da će se o talibanima prosuđivati po njihovim konkretnim potezima, a ne po njihovim rečima, nakon što su pokušali da uvere svetsku javnost da se neće svetiti nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

 -O ovom režimu ćemo suditi na osnovu izbora koje donosi, i po njegovim postupcima, po njegovom odnosu prema terorizmu, kriminalu i narkoticima, kao i po poštovanju ljudskih prava i prava devojčica na obrazovanje, a ne po rečima - rekao je Džonson u parlamantu, prenosi Rojters.

Britanski premijer je tokom obraćanja poslanicama izjavio i da je pogrešno uverenje da bilo koja članica NATO želi da obnovi vojnu akciju u Avganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast.

- Zaista mislim da je zavaravanje ako se veruje da među našim partnerima postoji želja za ponovnom vojnom prisutnošću ili za vojnim rešenjem koje bi NATO nametnuo u Avganistanu - rekao je Džonson.

On je poručio da je ta ideja okončana borbenom misijom 2014. godine i da ne veruje da je raspoređivanje desetina hiljada britanskih trupa u borbi protiv talibana opcija.

Prema najavi vlade, hiljade avganistanskih izbeglica biće preseljeno u Veliku Britaniju, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom i glavnim gradom Kabulom.

Novi sistem omogućiće da do 20.000 Avganistanaca u narednim godinama stigne do Britanije, a u prvoj godini 5.000 izbeglica će imati to pravo, dok prioritet imaju žene, devojke i drugi kojima je pomoć potrebna.

Stampedo kod aerodroma u Kabulu

Najmanje 17 osoba povređeno je u stambedu blizu ulazne kapije na aerodrom u Kabulu, rekao je Rojtersu zvaničnik NATO-a.

Civilima je rečeno da se ne okupljaju oko aerodroma ako nemaju pasoš ili vizu.

Nije zabeleženo nasilje talibana oko aerodroma, rekao je zvaničnik.

Talibani srušili spomenik protivniku,vođi milicije Hazara


Talibani su digli u vazduh spomenik vođi šiitske milicije Abdulu Ali Mazariju, koji se protiv njih borio tokom građanskog rata u Avganistanu devedesetih godina, pokazuju fotografije koje su danas kružile društvenim medijima, prenosi AP.

Mazari je bio vođa milicije avganistanske etničke manjine šiitskih Hazara, kojeg su ubili talibani 1996. godine, kada su islamski militanti preuzeli vlast od suparničkih snaga.

Spomenik je bio postavljen u centralnoj provinciji Bamian, gde su talibani 2001. digli u vazduh dve masivne statue Bude, stare 1.500 godina i isklesane u planini, neposredno pre invazije pod vođstvom SAD, uz objašnjenje da su one u suprotnosti sa islamskom zabranom idolopoklonstva.

Merkel i Džonson zvali Pakistan radi razgovora o Avganistanu


 Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su pakistanskog kolegu kako bi razgovarali o brzom razvoju situacije u Avganistanu, saopštilo je danas pakistansko ministarstvo spoljnih poslova.

To je bio njihov prvi kontakt sa premijerom Pakistana Imranom Kanom otkako su talibani u nedelju preuzeli kontrolu nad Avganistanom, prenosi agencija AP.

Prema pakistanskom ministarstvu spoljnih poslova, Kan je rekao Merkel da je "inkluzivno političko rešenje najbolji put napred" za rešavanje sukoba u Avganistanu.

U odvojenom saopštenju, ministarstvo je navelo da je Kan primio i poziv od britanskog premijera Borisa Džonsona i da je britanskom premijeru preneo sličnu poruku.

Protesti u Džalalbadu

Avganistanci su danas izašli na ulice i protestovali protiv novouspostavljene vladavine talibana i odluke da se nacionalna zastava Avganistana zameni islamskom.

Navodno su u Džalalbadu talibani pucali na građane.

Atina o Avganistanu: Granice EU se moraju zaštititi

Spoljne granice Evropske unije moraju se zaštititi i ne sme se dozvoliti da se migranti koriste kao političko oruđe, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas tokom video-konferencije ministara spoljnih poslova EU.

Dendijas je rekao da je evakuacija svih građana EU hitan prioritet i pozdravio planove nekih država članica EU da u evakuaciju uključe državljane Avganistana koji su radili kao prevodioci za grčke snage u toj zemlji, u okviru misije NATO, i njihove porodice, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi portal "Katimerini".

Ministar je rekao svojim kolegama da EU treba da naglasi potrebu za reprezentativnom vladom u Avganistanu, a da talibani moraju da poštuju osnovna prava i slobode i da garantuju zaštitu žena, maloletnika i manjina, kao i kulturnog nasleđa.

Dendijas je upozorio da će se migracijski tokovi povećati i da novu humanitarnu krizu treba sprečiti, zbog čega je pozvao na dogovor i saradnju po tom pitanju i jasnu poruku trećim zemljama, poput Turske, da se migranti ne smeju koristiti kao političko sredstvo.

Evakuisano 25 francuskih državljana i 184 Avganistanca

Dvadeset pet francuskih državljana i 184 Avganistanca evakuisani su tokom noći iz Avganistana i upravo su sleteli u Abu Dabi, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Više od 2.200 diplomata i drugih civila evakuisano je iz Avganistana vojnim letovima, rekao je jedan zapadni zvaničnik Rojtersu.

Neuspešna akcija evakuacije vlade Holandije

Holandska televizija NOS javlja da tokom noći nije bilo moguće evakuisati grupu Avganistanaca i Holanđana iz Kabula.

NOS prenosi da, prema navodima Ministarstva odbrane, američki vojnici koji obezbeđuju aerodrom nisu dozvolili Avganistancima da uđu u zračnu luku.

Avion je poleteo sa samo 40 osoba. Gardijan navodi da Amerikanci nisu dozvolili evakuaciju ni onih osoba koje su imale sve neophodne dozvole.

Rojters navodi da Holandija namerava da iz Avganistana evakuiše oko 1.000 radnika ambasade, prevodioce i njihove porodice.

Talibani za sveobuhvatnu vladu

Talibani su potvrdili nastojanja da uspostave sveobuhvatnu vladu u Avganistanu i da će rezultati njihovih razgovora sa avganistanskim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice o formiranju "inkluzivne vlade" uskoro biti objavljeni.

Prema izveštajima ToloNjuza, jedne od vodećih medijskih kuća u Avganisatanu, izvori bliski vođama talibana rekli su da se Amir Kan Motaki, visoki član talibanskog rukovodstva, u ponedeljak na sastanku sa avganistanskim političarima obavezao na uspostavljanje sveobuhvatne vlade.

Mutaki se u ponedeljak sastao sa Hamidom Karzaijem i Abdulahom Abdulahom.

Gul Rahman Kazi, bliski saradnik Hamida Karzaija, rekao je za ToloNjuz da je tema razgovora "kako se može uspostaviti inkluzivna vlada koju prihvataju svi i koja će voditi društvo ka prosperitetu".

Predstavnik talibana: Naši lideri će se pokazati svetu

 

Lideri talibana neće biti u senci i pokazaće se svetu, rekao je danas zvaničnik tog islamističkog pokreta.


"Svet će polako i postepeno videti sve naše lidere, neće biti ni senke tajnosti", rekao je Rojtersu talibanski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Naveo je da je pripadnicima pokreta naređeno da ne slave nedavno zauzimanje cele teritorije Avganistana i naglasio da bi civili trebalo da predaju oružje i municiju.

Tokom poslednjih 20 godina, od kada su talibani zbačeni sa vlasti, njihovi lideri su uglavnom živeli u tajnosti.

Talibani objavili video: Baradar stigao u Kandahar

Plan vlade za preseljenje 20.000 Avganistanaca u Britaniju

Hiljade avganistanskih izbeglica biće preseljeno u Veliku Britaniju, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom i glavnim gradom Kabulom, obećala je britanska vlada.

Novi sistem omogućiće da do 20.000 Avganistanaca u narednim godinama stigne do Britanije, a u prvoj godini 5.000 izbeglica će imati to pravo, dok prioritet imaju žene, devojke i drugi kojima je pomoć potrebna, prenosi Bi Bi Si.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel pozvala je i druge zemlje da pomognu, a novi plan je dodatak za već postojeći za prevodioce i drugo osoblje koje je radilo za Veliku Britaniju.

Iz Dauning Strita je saopšteno da je premijer Boris Džonson juče razgovarao s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o evakuaciji iz Kabula, a dva lidera su dogovorila da nastave da blisko sarađuju na ovome u narednim danima i nedeljama kako bi se što većem broju ljudi dozvolilo da napuste tu zemlju.

U vezi najavljenog plana preseljenja državljana Avganistana, Džonson je poručio da Britanija duguje zahvalnost svima onima koji su radili sa njom u poslednjih 20 godina, a da je mnogima od njih, posebno ženama, hitno potrebna pomoć Londona.

Vlada je naglasila da novi plan neće ugroziri nacionalnu bezbednost i obećala da će svi koji stignu morati da prođu stroge bezbednosne provere.

Odvojeni plan za preseljenje avganistanskih državljana u Veliku Britaniju, Avganistanska politika preseljenja i pomoći (ARAP), već nudi priliku za život u Velikoj Britaniji, pre svega osoblju koje je radilo za britansku vladu.

Oko 5.000 zaposlenih, uključujući prevodioce i njihove porodice, doći će u Veliku Britaniju na ovaj način, a skoro 2.000 ih je već stiglo od 22. juna.

Lufthanzin avion sa evakuisanima sleteo u Frankfurt

Erbas A-340 nemačke kompanije "Lufthanza" koji je prevozio 130 osoba evakuisanih iz Avganistana sleteo je u Frankfurt.

Reč je o putnicima koji su letovima nemačkog Budesvera iz Kabula prvo prevezeni u Taškent.

Evakuacija u saradnji sa nemačkom vladom biće nastavljena i narednih dana.

Talibanski zvaničnik: Lideri će se predstaviti svetu, nema tajni

Lideri avganistanskih talibana će se predstaviti svetu i neće živeti u tajnosti, poručio je jedan talibanski zvaničnik Rojtersu.

"Polako, postepeno, svet će videti sve naše lidere, neće biti senke tajni", rekao je talibanski zvaničnik koji je odbio da bude identifikovan. 

Dodao je da je članovima organizacije naređeno da ne proslavljaju preuzimanje zemlje, ističući da bi civili trebalo da im predaju oružje i municiju.

Do sada evakuisano više od 2.000 diplomata i civila

Više od 2.200 diplomata i ostalih civila do sada je evakuisano vojnim letovima iz Kabula rekao je Rojtersu visoki zvaničnik jedne zapadne zemlje.

Dodao je da za sada nije jasno kada će biti ponovo uspostavljeni civilni letovi iz Kabula.

Tramp: Bajden je porazio Ameriku kao niko do sada

 Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je da je zbog katastrofe koje se dogodila u Avganistanu njegov naslednik Džozef Bajden ponizio SAD više nego bilo koji drugi predsednik u istoriji.


- Ovo je užasno vreme za našu zemlju. Mislim da svih ovih godina naša zemlja nije bila toliko ponižena. Ne znam kako to da nazovete, vojnim porazom ili psihološkim porazom - rekao je Tramp u utorak za "Foks Njuz".

Osam obećanja talibana

Na sastanku sa lokalnim i stranim novinarima, koji je započet molitvom i trajao otprilike sat vremena, portparol pokreta Zabihula Midžahid izjavio je da talibani na nameravaju nikome da se svete niti da pretvaraju teritoriju zemlje u uporište za pretnje susedima, ali da planiraju da učine Avganistan „jedinstvenim za sve“.

Tradicionalna nesposobnost

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Jakov Kedmi govorio je o razlogu neuspeha američkih napora da stvori avganistansku vojsku.

Zašto nema žena među izbeglicam iz Avganistana?

Među Avganistancima koji beže pred talibanima, kako su primetili mnogi korisnici društvenih mreža na osnovu fotografija, uglavnom nema žena, dece ili starijih, već su uglavnom u pitanju mlađi muškarci.

Talibani su američka prevara! Kadirov o situaciji u Avganistanu - "Pripremamo se za najgore"

ZAUZIMANJE Avganistana od strane talibana je "još jedna američka prevara usmerena protiv muslimana", rekao je Ramzan Kadirov, predsednik ruske federalne republike Čečenije, koji je istakao da avganistanski militantni pokret kontroliše Vašington.

Ruski ambasador se sastao sa Talibanima, evo šta je rekao o susretu

Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov izjavio je da je održao pozitivan i konstruktivan sastanak sa predstavnicima talibana u Kabulu.

- To su bili visoki predstavnici talibana u gradu. Sastanak je bio pozitivan i konstruktivan. Talibanski predstavnici su rekli da pokret ima maksimalno prijateljski, najbolji pristup prema Rusiji. Potvrdili smo nam bezbednosne garancije ambasade - rekao je ambasador.

Amerikanci zaplenili avganistanski novac

SAD su u nedelju zamrznule rezerve vlade Avganistana koje se nalaze u američkim bankama, piše "Vašington post", pozivajući se na neimenovane izvore.

Talibani obećavaju: Avganistan bez droge!

- Uveravamo ceo svet, Avganistan neće postati centar proizvodnje bilo koje vrste narkotika. Potrudićemo se da iskorenimo to zlo i pretvoriti našu otadžbinu u zemlju bez droge - rekao je Mudžahid.

Amerikanci pregovaraju sa Talibanima

Džon Kirbi, portparol Pentagona nije hteo da ulazi u detalje o tome "kako napreduju razgovori", ali je rekao da američki vojni komandanti komuniciraju "više puta dnevno" s talibanima na kabulskom aerodromu, odakle se vrši evakuacija stranih državljana, piše Si-En-En.

Borelj: Talibani su dobili rat, EU će morati da sarađuje sa njima

On je dodao da će Brisel morati da sarađuje sa radikalnim avganistanskim pokretom pošto su oni izašli kao pobednici iz decenijskog sukoba.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Zaplenili ozbiljan arsenal

Talibani su uzeli svo naoružanje avganistanske vojske, osim tehnike koja je prebačena preko granice u druge države, pre svega u Iran.

Prva konferencija za medije talibana: Oterali smo strance, žene će raditi rame uz rame s nama

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je danas na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare od osvajanja cele teritorije Avganistana i ulaska u Kabul da oni garantuju ženama sva prava u okviru šerijatskog zakona, dodajući da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.

UNESKO apeluje na zaštitu kulturnih dobara

UNESKO pomno prati razvoj događaja u Avganistanu i koordinira svoje akcije sa partnerskim agencijama u okviru sistema Organizacija Ujedinjenih nacija s ciljem da se pre svega osigura bezbednost naših službenika. Ali bogato i raznoliko istorijsko i kulturno nasleđe u Avganistanu je izuzetno vredno za čovečanstvo i ono mora biti sačuvano

Avganistan dobio novog šefa države

Potpredsednik Avganistana Amrilah Saleh proglasio se za privremenog šefa države.

-Prema ustavu Avganistana, u slučaju odsustva, bežanja, ostavke ili smrti predsednika prvi potpredsednik postaje privremeni predsednik. U ovom trenutku nalazim se u zemlji i legitimni sam privremeni predsednik. U vezi sam sa svim liderima kako bih dobio podršku i pristanak, napisao je Saleh na tviteru.

Stoltenberg u čudu: Nismo očekivali tako brz kolaps u Avganistanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da postoji pretnja od međunarodnog terorizma zbog povratka talibana na vlast u Avganistanu, i da zapadna odbrambena alijansa "mora biti na oprezu kako bi ostala na čelu borbe" protiv terorizma.

Više od 40.000 Avganistanaca povređeno od juna

Više od 40.000 ljudi u Avganistanu povređeno je od juna, nakon što su talibani krenuli u ofanzivu.

Ove brojke pokazuju razmere strašnog sukoba u zemlji, pri čemu je 4.042 osobe tražilo lečenje u prvih 10. dana avgusta, a više od 3.500 je povređeno samo prošle nedelje.

Talibani uputili ultimatum SAD

Talibani su saopštili da su SAD dužne da izvedu svoju vojsku iz Avganistana do 11. septembra.

- Objavili su da će izvesti sve svoje trupe do 11. septembra, a mi ćemo se pridržavati toga da ih nećemo napadati - rekao je predstavnik talibana Suheil Šahin.

Inače, 11. septembar predstavlja simbolični datum budući da se na taj dan dogodila serija terorističkih napada u Americi.

Talibani obustavili sve letove iz Kabula

Ranije je televizija „Al Džazira“ saopštila da su se čuli pucnji pored aerodroma kako bi se veliki broj ljudi rasterao.

U međuvremenu je komanda civilne avijacije Avganistana izvestila da rade na rešavanju tehničkih problema i uspostavljanju reda na aerodromu u Kabulu kako bi se omogućilo obnavljanje letova civilnih aviona.

- Svi civilni letovi na međunarodnom aerodromu Hamida Karzaja su obustavljeni. Zvaničnici Komande civilne avijacije rade na uklanjanju tehničkih problema i uspostavljanju reda kako bi obezbedio normalan rad aerodroma - navodi se u izjavi Komande civilne avijacije na Fejsbuku.

Čavušoglu: Turska pregovara sa svim stranama, uključujući talibane

Turska pregovara sa svim stranama u Avganistanu, uključujući talibane, i pozitivno gleda na poruke islamističkih militanata otkako su preuzeli kontrolu nad zemljom, izjavio je tuski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nastavljamo dijalog sa svim stranama, uključujući talibane", rekao je Čavušoglu novinarima tokom posete Jordanu, a prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Turska, kao članica NATO-a, koja ima 600 vojnika u Avganistanu, nastaviće i razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugima o bezbednosti na aerodromu i tranziciji u Avganistanu.

"Sve strane u Avganistanu će međusobno pregovarati o svim ovim pitanjima - ko će biti u tranzicionoj vladi, kakva će biti vlada. O svemu tome ćemo razgovarati, ali zemlja se sada mora smiriti", poručio je Čavušoglu.

"Mi pozitivno gledamo na poruke koje su talibani do sada uputili, bilo strancima, diplomatskim pojedincima ili sopstvenom narodu. Nadamo se da ćemo to videti i na delu", dodao je Čavušoglu.

Turski predsednik Tajip Erdogan, koji je pozvao na smirenje situacije u Avganistanu i kritikovao napredak talibana, rekao je prošle nedelje da bi se mogao sastati s pobunjenicima u okviru napora da se okončaju borbe u Avganistanu.

Talibani osvojili teretanu

Van der Belen protiv proterivanja u Avganistan

Austrija i EU moraju da podrže sve one kojima preti opasnost od Talibana, poručio je danas predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

On je kazao da bi proterivanja Avganistanaca, zbog aktuelnog razvoja u toj zemlji, bilo pogrešno.

Prema njegovim rečima proterivanje je u suprotnosti sa austrijskim Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, naveo je on na društvenim mrežama.

- Aktuelni razvoj u Avganistanu je potresan i čini me zabrinutim. Posebno sam zabrinut za sve žene i devojčice čije su elementarne slobode, pravo na rad i obrazovanje ugrožena, te i pripadnike manjina - kazao je on.

Građani Avganistana koji žele da napuste svoju zemlju, prema njegovim rečima, moraju imati mogućnost da to učine slobodno, bezbedno i preko otvorenih granica, kao što to mora biti i za strane državljane koji se nalaze u Avganistanu.

- Istovremeno Austrija i EU moraju iskoristiti sva preostala ekonomska i politička sredstva za uticanje na talibane iako to aktuelno nije jednostavno -rekao je Van der Belen.

 

Lavrov: Kolaps nakon ishitrenog povlačenja Amerike i NATO-a

Situacija u Avganistanu se pretvorila u kolaps nakon ishitrenog povlačenja SAD i NATO iz te zemlje, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Rusija pokrenula vojne vežbe zbog situacije u Avganistanu

Oko 1.000 ruskih vojnika 201. vojne baze u Tadžikistanu nalazi se na poligonu Laur i Sambuli kako bi usavršili veštine borbene spremnosti usled situacije u Avganistanu, saopštio je ruski Centralni vojni okrug.

IEA započela patrolu u Heratu

Pronađeno telo u točkovima američkog aviona

Američki avion koji je juče poleteo sa aerodroma u Kabulu morao je prinudno da sleti zbog manjeg kvara. Tada je pronađeno smrskano telo, a pretpostavlja se da je reč o jednom od mnogih očajnih Avganistanaca koji su se kačili za točkove i krila aviona kako bi pobegli od Talibana.

Džonson za sastanak G7 o Avganistanu

Britanski premijer Boris Džonson planira da što je pre moguće održi virtuelni sastanak lidera Grupe sedam (G7) kako bi se razgovaralo o situaciji u Avganistanu, saopšteno je danas iz njegove kancelarije, nakon što je Džonson ranije danas razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.


"Oba lidera odlučila su da iskoriste svoj bilateralni i multilateralni uticaj kako bi ohrabrili međunarodne partnere da usvoje zajednički pristup za predstojeće izazove", saopšteno je iz Dauning strita nakon što je dvoje lidera razgovaralo telefonom, a prenosi agencija Rojters.

Britanski premijer je, kako se dodaje, naglasio i potrebu da se dogovore zajednički međunarodni standardi o ljudskim pravima kojih će se pridržavati svaka buduća talibanska vlada.

"Premijer je izneo svoju nameru da sazove lidere G7 na virtuelni sastanak kako bi o tome razgovarali što je pre moguće", navodi se u saopštenju.

Stejt department: Omogućiti bezbedno napuštanje Avganistana

Američki Stejt department pozvao je sve strane u Avganistanu da, s obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije, poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanac koji žele da napuste zemlju.

"Oni koji su na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, i za trenutno uspostavljanje bezbednosti i građanskog poretka", navodi se u izjavi Stejt departmenta o situaciji u Avganistanu objavljenoj na njegovom zvaničnom sajtu.

Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, a putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir, dodaje se u izjavi.

"Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo", zaključuje se u saopštenju.

Izjavu Stejt departmenta je potpisalo više od 90 zemalja, među kojima su i neke zemlje regiona, poput Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.

Nemački avion evakuisao samo sedam osoba iz Kabula

Prvi nemački vojni avion koji je sleteo u Kabul otkako su talibani preuzeli vlast, evakuisao je samo sedam ljudi zbog haosa na aerodromu u glavnom gradu Avganistana, saopštila je nemačka vlada.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da je transportni avion "A400" u ponedeljak uveče izvršio "vratolomno sletanje" sa glavnim ciljem da dovede nemačke vojnike na sigurno.

"Imamo veoma haotičnu, opasnu i složenu situaciju na aerodromu. Imali smo vrlo malo vremena, pa smo ukrcali samo ljude koji su bili na licu mesta", rekla je ministarka za nemačku televiziju ARD.

Samo sedam ljudi je evakuisano jer je avion morao brzo da poleti, a drugi Nemci nisu mogli da uđu na aerodrom bez zaštite nemačkih vojnika, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Nemačka čeka dozvolu SAD da doleti sa drugim avionom iz Taškenta. Sa 600 vojnika koji će učestvovati u evakuaciji, nada se da će u narednim satima moći da izvede više ljudi.

Nemačka, koja je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu posle Sjedinjenih Država, želi da preveze hiljade ljudi koji imaju dvojno nemačko-avganistansko državljanstvo, kao i aktiviste za ljudska prava, advokate i ljude koji su radili sa stranim snagama.

Japan zatvorio ambasadu u Kabulu

Japan je zatvorio svoju ambasadu u Kabulu zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu, a poslednjih 12 službenika ambasade napustilo je zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Japana.

Navedeno je da je 12 službenika ambasade evakusiano vojnim letom u Dubai, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana upozorilo je sve japanske državljane koji su još u Avganistanu da napuste tu zemlju.

Fejsbuk zabranio pristup talibanima

Kompanija Fejsbuk saopštila je da zabranjuje pristup svojoj platformi talibanima, kao i sav sadržaj koji ih podržava.

"Talibani su prema američkim zakonima okarakterisani kao teroristička organizacija i zabranili smo im pristup našim uslugama. To znači da uklanjamo profile vezane uz talibane", rekao je portparol Fejsbuka za Bi-Bi-Si.

Objasnio je da imaju stručan tim avganistanskih stručnjaka za praćenje i uklanjanje sadržaja povezanih s organizacijom. 

Naglasio je da se politika primenjuje na sve njegove platforme, uključujući vodeću mrežu društvenih medija, Instagram i Vac ap.

Rab: Militanti nikada ne smeju napasti Zapad iz Avganistana

Britanske vlasti su danas upozorile talibane da se Avganistan nikada ne sme koristiti za pokretanje terorističkih napada.

Istovremeno, zvanični London je poručio da Zapad mora pokušati pozitivno da utiče na pobunjenike koji su preuzeli vlast nakon što su Sjedinjene Države povukle svoje snage iz te zemlje.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je izjavio da će Zapad morati da bude pragmatičan u svojim odnosima sa talibanima, prenosi agencija Rojters.

- Naša poruka će biti sledeća: Avganistan se nikada ne sme koristiti za pokretanje terorističkih napada na Zapad. Imali smo 20 godina uspeha u tom pogledu - rekao je Rab za britanski "Skaj".

Nakon što je novinar "Skaja" nazvao talibane "grupom kriminalaca", Rab je rekao da su "oni sada na vlasti i da se moramo pozabaviti tom stvarnošću."

Dodao je i da se situacija na aerodromu u Kabulu stabilizuje.

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi

Zvaničnik talibana Anamulah Samangani najavio je opštu amnestiju za sve u Avganistanu i pozvao žene da se pridruže njihovoj vladi.

- Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve - rekao je talibanski zvaničnik.

Talibani proglasili sveopštu amnestiju


Pokret Taliban objavila je sveopštu amnestiju i pozvao građane da se vrate na svoje poslove, prenose mediji.

- Objavljujemo sveopštu amnestiju. Stoga, možete se vratiti svom svakodnevnom životu sa apsolutnom sigurnošću - navodi se u saopštenju talibana.

Mediji ocenjuju da se amnestija odnosi na sve državne činovnike.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.


Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

Malala pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere u Avganistanu


Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai izjavila je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere.

Malala je rekla da američki predsednik Džo Bajden mora da preduzme hrabar korak kako bi zaštitio avganistanski narod nakon pobede talibana i dodala da je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera, prenosi Rojters.

- Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo da pružimo pomoć i podršku - rekla je Jusufzai za Bi Bi Si.

Dodala je da je razgovarala sa nekoliko aktivistkinja u Avganistanu, uključujući aktivisistkinje za ženska prava i da one dele zabrinutost, kao i da nisu sigurne kakav će im život biti.

Malala je rekla da je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Kanu i da je tražila od njega da primi avganistanske izbeglice i obezbedi da sva deca izbeglice imaju pristup obrazovanju i da budu bezbedna.

Malala, koja danas ima 23 godine, jedva je preživela nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za Bi Bi Si o životu pod vlašću pakistanskih talibana.


Malala danas živi u Engleskoj, gde se lečila, a prošle godine je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Oksfordu.

Turska gradi zid na granici sa Iranom

Turska gradi betonski zid pored granice sa Iranom kako bi sprečila priliv migranata iz Avganistana, prenosi AFP.

Turska, kako javlja AFP, a prenosi Gardijan, gradi betonski zid na granici sa Iranom kako bi sprečila priliv migranata mahom iz Avganistana.

Nemački vojni avion sleteo je u Kabul radi evakuacije

Nemački vojni avion sleteo je u Kabul radi evakuacije stranih državljana i lokalnog osoblja iz Avganistana, kažu izvori iz službi bezbednosti. "Avion "A400M" bi trebalo da evakuiše ljude u uzbekistansku prestonicu Taškent, rekao je jedan od izvora i dodao da bi odatle trebalo da otputuju civilnim avionima.

Avioni ponovo sleću na aerodrom u Kabulu

Pentagon je saopštio da je pista na aerodromu u Kabulu ponovo otvorena posle višečasovne obustave letova iz avganistanske prestonice.

Zvaničnik združene komande SAD rekao je avion C-17 sleteo sa marincima, a očekuje se sletanje još jednog takvog aviona, prenosi Rojters.

Sleteo je i prvi od tri aviona iz Nemačke namenjenih evakuaciji stranih državljana i lokalnog osoblja kojI želi da napusti Avganistan gde su talibani preuzeli kontrolu.

Zaharova: Haos na kabulskom aerodromu su izazvale SAD

Paniku na aerodromu u Kabulu koja je dovela je do smrti nekoliko civila izazvale su akcije SAD tokom evakuacije Amerikanaca iz Avganistana, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Na ovaj ili onaj način, direktno ili indirektno, situacija je nastala nakon akcija američkih predstavnika. SAD su poslale dodatne snage da obezbede sigurnu evakuaciju svojih diplomata i građana. Oni su napravili haos na aerodromu, pa su brojni civilni letovi bili odloženi. Videli ste šta je usledilo, tako da je situacija na kabulskom aerodromu bila vanredna - kazala je Zaharova za televizijski kanal "Moskva-24", a preneo TAS S.

Ona je komentarisala, kako je rekla, "užasavajući video" sa aerodroma u Kabulu, kada ljudi u panici pokušavaju da uđu u američki vojni avion koji je poletao.

Ljudi su pokušavali da dohvate stajni trap, a onda su gubili ravnotežu i padali kada je avion počeo da se odlepljuje od piste, dodala je i rekla da je to "zaista šokantan snimak".

 

Makron upozorava: Islamisti će pokušati da iskoriste situaciju

Islamski militanti će ponovo pokušati da iskoriste nestabilnu situaciju u Avganistanu, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron, dodavši da će Francuska uraditi sve što je moguće da ubedi Rusiju, SAD i Evropu da odgovore zajednički.

Avganistanski gradovi pali su u nekoliko dana, a danas su civili pokušavali na sve načine da preko aerodroma napuste Kabul, dok je predsednik Ašraf Gani odleteo juče, rekavši da je želeo da izbegne krvoproliće i da su zato talibani lako osvojili glavni grad, prenosi Rojters.

- Avganistan ne sme da postane utočište za teroriste kao što je nekada bio. Ovo je izazov za mir i međunarodnu stabilnost, a neprijatelj je zajednički. Učinićemo sve da Rusija, SAD i Evropa mogu da sarađuju efikasno, jer su naši interesi isti. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da izađe sa zajedničkim odgovorom - naglasio je Makron.

Talibani se zabavljaju

Talibani su rešili da se malo opuste u Kabulu.

Bajden se obraća naciji nakon debakla u Kabulu

Predsednik SAD Džzef Bajden se danas obratio naciji nakon potpunog debakla u Avganistanu i preuzimanja te zemlje od strane talibana.

-Avganistanski lideri nisu bili sposobni da se ujedine.

Mađari odbijaju da prihvate avganistance: Naš narod neće trpeti posledice tuđih odluka


Mađarska neće dozvoliti neograničen pristup migrantima iz Avganistana, rekao je danas zvaničnik ministarstva inostranih poslova.Državni sekretar Levent Mađar rekao je da je svet svedok "potpunog vojnog i političkog kolapsa Avganistana" posle povlačenja američkih trupa iz zemlje, piše MTI.Kada su SAD objavile da povlače svoje trupe iz Avganistana, mađarska vlada je rekla da naša zemlja treba da se osigura da ne postane leglo međunarodnog terorizma ili tačka za masovne migracije, kazao je Mađar.

Amerikancima psi važniji od ljudi

Psi i njihovi vodiči čekali su da ih pokupe na asfaltu dok stotine Avganistanaca pokušavaju da pobegnu od talibana.

- Mnogi Avganistanci ogorčeni su i uvređeni jer su Amerikanci evakuisali pse u Kabulu, ali su ostavili ljude, uključujući i mnoge koji su pomogli Sjedinjenim Državama - napisao je na Tviteru novinar Ričard Engel.

Ruska ambasada u Kabulu proverava sigurnost pre evakuacije

Ruska ambasada u Kabulu zabranila je svom osoblju da juče i danas napuste teriroriju misije, rekao je ruski ambasador u Avganistanu Dmitrij Žirnov za radio Eho Moskva.

Ambasador je kazao da namerava da se "provoza po gradu" zajedno sa predstavnicima talibana kako bi se uverili da je situacija sigurna, navodi Tass.

Talibani su u odgovoru na upit predložili da krenu bilo kojom rutom uz diskreciono pravo ambasade da je izabere, kazao je diplomata.

Agencija podeća da je Vrhovni sud Rusije proglasio talibane terorističkom organizacijom 2003. godine.

Britanski ministar: Iznenađeni smo brzinom pada Avganistana u ruke talibana

MINISTAR spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab priznao je danas da je vlada iznenađena "obimom i brzinom" talibanskog osvajanja Avganistana, preneo je "Independent".

Nakon sastanka vlade sa temom pogoršanja situacije u Avganistanu, ministar spoljnih poslova je pokrenuo mogućnost sankcija i obustave pomoći Kabulu ukoliko pobunjenici ne uspeju da zaštite "osnovna ljudska prava" i dozvole da region postane "baza za terorizam".
-Svi su bili iznenađeni brzinom i obimom talibanskog osvajanja Avganistana, i to je lekcija iz koje svi moramo da naučimo, rekao je Rab.
On je dodao da je u toku akcija evakuacije britanskih državljana iz Avganistana.

Obustavljeni svi letovi sa aerodroma u Kabulu

SVI vojni i civilni letovi u Kabul i iz avganistanske prestonice su obustavljeni, rekao je danas portparol Pentagona.

Nije poznato kada će letovi biti nastavljeni, a američka vojska trenutno radi na obezbeđivanju aerodroma, prenosi BBC.

ODKB o krizi u Avganistanu: Preduzećemo sve mere u slučaju zaoštravanja situacije na granici


Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pažljivo prati razvoj situacije na tadžikistansko-avganistanskoj granici. Organizacija će preduzeti mere u slučaju pogoršanja situacije, ali za sada nema potrebe za tim, izjavio je generalni sekretar ove organizacije Stanislav Zas.

Ruski uslovi za skidanje talibana sa spiska terorista

Za početak procedure povlačenja talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) sa spiska terorističkih organizacija svi članovi Saveta bezbednosti UN moraju da se uvere da se nove avganistanske vlasti ponašaju civilizovano, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Rusije Zamir Kabulov. Više pročitajte na ovom linku.

Srbi u Kabulu i dalje čekaju let

Najmanje troje državljana Srbije trenutno se nalazi u Avganistanu, a među njima je i Marko Pribak, koji čeka na evakuaciju.

Marko je trenutno u Kabulu i nalaze se u jednom hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca. Sa njim je i srpski državljanin Aleksandar Cvejić.

Marko kaže za Telegraf da su na redovnoj vezi sa ambasadorom Srbije u Nju Delhiju Sinišom Pavićem. Kako je rekao, sa ambasadorom se čuju na svakih par sati, ali još uvek nemaju nikakve informacije o letovima.

- Situacija nije uopšte sjajna, nemam nikakve druge informacije - rekao je Marko.

Dvojica naših državljana su trenutno bezbedni i imaju sve što im neophodno dok čekaju na evakuaciju.

Raisi: "Neuspeh Amerikanaca je šansa za mir"

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas da je "vojni neuspeh" Sjedinjenih Američkih Država u Avganistanu ponudio priliku za uspostavljanje večnog mira u zemlji.

Talibani su preuzeli vlast nad glavnim gradom Kabulom nakon što su porazili avganistansku vojsku koju podržavaju SAD, piše Rojters.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Vašington je u prošlosti optuživao Iran za prikrivanje talibanskih boraca protiv američkih snaga, ali je Teheran, koji podržava inkluzivnu avganistansku vladu i sve etničke grupe, porekao je takve optužbe.

- Američki vojni poraz i njeno povlačenje moraju postati prilika za povratak života, bezbednosti i trajnog mira u Avganistanu - rekao je Raisi i dodao da Iran podržava napore da se obnovi stabilnost u Avganistanu i da kao kao susedna i bratska zemlja poziva sve grupe u Avganistanu da postignu nacionalni sporazum.

Lašet: Nemačkoj je potreban snažan mandat za evakuaciju u Kabulu

Nemačkoj vojsci potreban je snažan mandat za izvođenje operacije evakuacije u Avganistanu, rekao je danas konzervativni kandidat za naslednika Angele Merkel na mesto kancelara Armin Lašet.

Lašet je rekao da je misija "jedna od opasnijih" koje su oružane snage Bundesvera morale da preduzmu i nazvao situaciju u Kabulu "potpuno nejasnom", piše Rojters.

- Zato nam je potreban snažan mandat - rekao je Lašet opisujući krizu kao najveći "fijasko u istoriji NATO alijanse".

Lašet je pozvao parlament da podrži mandat koji bi vlada trebalo usvojiti u sredu.

Merkelova je ranije rekla kolegama iz stranke da Nemačka mora evakuisati do 10.000 ljudi iz Kabula.

Osmoro hrvatskih državljana evakusano iz Avganistana

Iz Avganistana je evakuisano je osmoro hrvatskih državljana, a povratak ostalih očekuje se danas i idućih dana, saopštilo je Ministarstvo spoljnjih i evropskih poslova (MVEP) u Zagrebu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba objavio je ranije danas da je ukrajinskim avionom osiguran povratak državljana Ukrajine, Holandije, Hrvatske, Belorusije i Avganistana, ali nije naveo broj putnika na letu, a MVEP je potvrdio da je ukrajinski avion evakuisao jednog Hrvata, javila je agncija Hina.

Hrvatsko ministarstvo zahvalio je ukrajinskim vlastima, Evropskoj uniji i međunarodnim partnerima "koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Avganistana", navedeno je u saopštenju.

U Avganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenih u u stranim organizacijama.

Srušio se avganistanski vojni avion

Ministarstvo odbrane Uzbekistana potvrdilo je danas da se avion avganistanskih vazduhoplnih snaga srušio u regionu Surkandarija koji se graniči sa Avganistanom, prenosi TASS.

Zastoj u evakuaciji

Evakuacija sa aerodroma u Kabulu je u zastoju, jer ljudi u očajanju koji pokušavaju da napuste Avganistan tako što blokiraju aerodromsku pistu, saopštio je danas predstavnik ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

- U ovom trenutku nema vazdušnog saobraćaja, jer se veliki broj očajnih ljudi nalazi na aerodromskoj pisti - izjavio je nemački predstavnik na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

Četrdesetak zaposlenih u nemačkoj ambasadi u Kabulu tokom protekle noći je evakuisano u Dohu, rekao je on i dodao da će desetak nemačkih predstavnika ostati na aerodromu u Kabulu da koordiniše evakuaciju.

Na aerodromu u Kabulu su brojni Avganistanci pokušavali da se ukrcaju u američke avione.

Nastao je opšti haos, američka vojska je bila primorana da puca, došlo je i do stampeda.

Mediji su preneli da ima i mrtvih, ali nije jasno kako su stradali.

Holandija evakuiše zaposlene u ambasadi u Kabulu

Holandska vojska planira više letova za Avganistan, kako bi evakuisala zaposlene u ambasadi u Kabulu, rekla je danas ministarka odbrane Holandije Ank Bejleveld.

Bejleveld je kazala da je jedan avion već na putu ka Kabulu i da je zbog neizvesne situacije u Avganistanu planirano više letova, piše Rojters.

- Činimo sve što možemo da bi izvukli odande naše osoblje ambasade, prevodioce i druge zaposlene koji zašlužuju našu zaštitu, ali to je veoma komplikovano - rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima u Hagu.

Prošle nedelje Bejleveld je procenila da će broj evakuisanih avganistanskih prevodioca i zaposlenih osoba pri ambasadi biti "nekoliko desetina", a novinska agencija ANP je u nedelju izvestila da je 110 prevodioca i njihovih porodica, od 273 koji su radili za holandsku ambasadu u Avganistanu, već evakuisano.

Komisija za odbranu u holandskom parlamentu bi trebalo da se vrati u utorak sa letnje pauze kako bi raspravljala o situaciji u Avganistanu, uključujući pružanje pomoći prevodiocioma i ostalim blokiranim u Kabulu.

Oglasila se srpska ambasada u Indiji

Od jutros imamo informacije o troje naših državljana koji se nalaze u Avganistanu. Sa njima smo u permanentnom kontaktu i radimo na njihovoj hitnoj evakuaciji s obzirom na dramatičnost situacije u Kabulu.

Izjavio je ovo otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić. On je agenciji Tanjug rekao da da je u kontaktu sa troje državljana Srbije u Kabulu i da se radi na njihovoj evakuaciji.

On je dodao da je Ambasada u Nju Delhiju u kontaktu sa našim državljanima, a Ministarstvo spoljnih poslova sa zemljama koje planiraju evakuacione letove u neposrednoj budućnosti, te da se nada da će to doneti rezultate u najkraćem roku.

- Oko civilnog aerodroma bilo je pucnjave i ima izveštaja o najmanje pet žrtava, a oko vojnog aerodroma nalazi se veliki broj ljudi, prema procenama 1.000 do 2.000, među kojima su i naoružani. Situacija je vrlo ozbiljna sa neizvesnim daljim tokom - rekao je Pavić.

Ministri spoljnih poslova EU sutra o Avganistanu

 Ministri spoljnih poslova EU sastaće se sutra kako bi razgovarali o situaciji u Avganistanu, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

On je kazao da će video konferencija biti "prva procena" i dodao da se Avganistan trenutno "nalazi na raskršću", prenosi briselski Politiko.

- U igri su bezbednost i blagostanje građana Avganistana, kao i međunarodna bezbednost - rekao je Borelj.

Inače, u Briselu će danas popodne biti održana sednica Odbora EU za politiku i bezbednost, koju čine ambasadori zemalja članica EU, a koji će razgovarati o situaciji u Avganistanu.

U Avganistanu sedam državljana BiH

 U Avganistanu se trenutno nalazi sedam državljana BiH kojima Ambasada ove zemlje u Pakistanu pokušava da pomogne da se evakuišu iz zemlje, potvrdio je za banjalučke Nezavisne novine ambasador u Islamabadu Sakib Forić.

On je rekao da su sva sedmorica državljana za sada bezbedni, da su u ličnom kontaktu s njim, te da se nalaze na aerodromu u Kabulu i čekaju da se nađe bilo kakav let kojim bi se prebacili iz Avganistana.

Forić je rekao da je najnovija informacija koju je upravo dobio iz Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, da je ta zemlja spremna da prihvati sedmoricu državljana BiH, ako se ne uspeju izvući na drugi način.

Naglasio je da je Pakistan ponudio ubrzanu proceduru dobijanja onlajn viza i svih drugih procedura, a da bi onda Ambasada pomogla da se za njih nađe privremeni smeštaj u Islamabadu dok se ne nađe transport za BiH.

Forić je rekao da za Ambasadu poteškoću predstavlja činjenica da se BiH državljani nisu ranije prijavili Ambasadi da su u Avganistanu jer rade za strane kompanije koje su tamo angažovane.

Istakao je da su te kompanije kupile karte da izvuku svoje državljane iz zemlje, ali da su svi civilni letovi otkazani.

- Sada je moguće izaći samo vojnim transportima, a velike zemlje koje imaju te avione izvlače prvo svoje državljane, ugovaraće i saradnike iz Avganistana koje su radile za njih. Mi smo mala zemlja mi nemamo te mogućnosti, ali u kontaktu smo s više sagovornika da pokušamo naći nešto da se i naši državljani evakuišu - rekao je ambasador.

Na pitanje kolika je realna opasnost od Talibana za državljane BiH, Forić je procenio da je opasnost indirektna, jer je na ulicama veliki broj naoružanih ljudi.

- Mislim da u ovom trenutku nema opasnosti od vlade Talibana jer oni sada žele da se predstave u dobrom svetlu prema svetu. Ali u Kabulu i oko aerodroma vlada haos. Desetine hiljada ljudi pokušavaju da se izvuku iz zemlje i stanje je van kontrole - rekao je ambasador.

Talibani u Kabulu oduzimaju oružje civilima

Talibani su danas u Kabulu počeli da oduzimaju oružje civilima, jer im, tvrde, više nije potrebno za ličnu zaštitu, izjavio je jedan zvaničnik pobunjenika.

- Razumemo da su ljudi bili naoružani radi lične bezbednosti, međutim sada mogu da se osećaju bezbedno. Nismo ovde da bismo naudili nedužnim civilima - rekao je ovaj zvaničnik talibana izveštaču Rojtersa.

Žitelj Kabula Salad Moleskin, direktor kompanije MOBI Groupmedia, objavio je na svom Tviter nalogu da su talibani došli i u njegovu kompaniju da se raspituju o oružju koje poseduje kompanijsko obezbeđenje.

 

Ruski diplomata: Gani pobegao sa četiri automobila punim novca

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani, koji je podneo ostavku kako bi sprečio dalje nasilje u svojoj zemlji, bežao je iz Kabula u pratnji automobila punim gotovine, rekao je danas portparol ruske ambasade.

- Što se tiče sloma režima, on se najrečitije karakteriše načinom na koji je Gani pobegao iz Avganistana: četiri automobila bila su puna novca, pokušali su da deo novca ubace u helikopter, ali nije sve. A neki od novac je ostavljen na pisti - rekao je portparol ruske diplomatske misije Nikita Išenko.

Angela Merkel: Prolazimo kroz teške sate

Prolazimo kroz teške sate, sada moramo da se koncentrišemo na spasavanje, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel povodom situacije u Avganistanu.

Merkelova je, na sednici predsedništva svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ukazala da situacija na aerodromu u Kabulu pokazuje da je obezbeđenje moguće samo uz američke trupe.

Kancelarka je naglasila da je odluka o povlačenju iz Avganistana doneta od strane Amerikanaca.

Istakla je da je ta odluka bila doneta i iz unutrašnjopolitičkih razloga.

- Došlo je do domino efekta posle povlačenja snaga - konstatovala je Merkelova u prvoj izjavi vezanoj za situaciju u Avganistanu.

Ona se osvrnula i na mogući talas izbeglica iz Avganistana, dodajući da sada od talibana i situacije na granicama zavisi da li će Avganistanci moći napustiti svoju zemlju.

Naglasila je da je interes Nemačke da Avganistanci budu snabdeveni na licu mesta i ukazala na potrebu tesne saradnje sa Turskom.

Avganistanci na sve načine pokušavaju da pobegnu iz zemlje

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kom se vidi kako tri osobe padaju sa aviona u letu. Kako se navodi, u pitanju su Avganistanci koji su se zakačili za američki avion.

Ne možemo napustiti narod koji je 40 godina tražio mir

Avganistansko - američki novinar i humanitarac je izjavio da se noćna mora od koje Avganistanci strahuju trenutno odvija pred našim očima i da se ne može napustiti narod koji već 40 godina traži mir.

- Amerika je donela odluku. A noćna mora od koje Avganistanci strahuju odvija se pred našim očima. Ne možemo napustiti narod koji je četrdeset godina tražio mir. Avganistanske žene ne smeju se naterati da ponovo klonu iza zaključanih vrata i navučenih zavesa.

Medlin Olbrajt: Moramo se fokusirati na spasavanje života u Avganistanu

- Moramo se usredsrediti na spasavanje života u Avganistanu. Dok SAD rade na evakuaciji onih sa posebnim rizikom iz talibana, zahvalan sam Albaniji, Kanadi, (tzv.) Kosovu i Severnoj Makedoniji što su ponudili utočište afganistanskim saveznicima, naročito ženama i liderima civilnog društva. Nadam se i očekujem da će i drugi slediti.

Talibani preuzeli aerodrom u Kandaharu

Aerodrom u avganistanskoj provinciji Kandahar u kome se nalazilo „na hiljade“ pripadnika avganistanske vojske, prešao je pod potpunu kontrolu talibana, objavio je na Tviteru portparol pokreta Kari Jusuf Ahmadi.

On je dodao da se jedan broj vojnika i oficira predao predstavnicima pokreta.

Izbeglice iz Avganistana prelaze u Pakistan

Rusija sa talibanima o bezbednosti svoje ambasade

Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov sastaće se danas sa rukovodstvom talibana kako bi se osigurala bezbednost ruskog diplomatskog predstavništva.

Talibani su već obezbedili blok oko zgrade ambasade Rusije potvrdio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov, prenosi TAS S.

- Oni su već postavili obezbeđenje oko bloka koji okružuje ambasadu Ruske Federacije. Naš ambasador je u kontaktu s predstavnicima talibana i sastaće se s koordinatorom kako bi se uverio da će biti osigurana bezbednost - potvrdio je Kabulov.

Državljani Srbije čekau evakuaciju iz Kabula

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. 

Oni čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

- Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao - prepričava jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

Britanci se neće vraćti u borbu protiv talibana

Talibani kontrolišu Avganistan, a britanske i snage NATO-a se neće vraćati u borbu protiv pobunjenika, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Potvrđujem da talibani kontrolišu Avganistan. Mislim da ne morate biti politikolog da biste uočili na čemu smo - rekao je Volas za Skaj njuz, prenosi Rojters.

On je potvrdio da je aerodrom u Kabulu vojno osiguran i da Britanija čini sve što može da evakuiše sve svoje državljane i Avganistance koji su povezani sa Britanijom.

- Naš cilj je od 1.200 do 1.500 odlazaka dnevno, toliki je kapacitet naših aviona i mi ćemo održati tu dinamiku - rekao je on.

Britanija je iz diplomatske četvrti u glavnom gradu preselila svoju ambasadu na aerodrom u Kabulu.

Na pitanje kako bi se osećao da vidi zastavu talibana kako se vijori iznad zgrade bivše britanske ambasade u Kabulu, Volas je rekao: "Simbolično, to nije ono što je bilo ko od nas želeo."

Najmanje pet osoba je ubijeno na aerodromu u Kabulu

Najmanje pet osoba ubijeno je na aerodromu u Kabulu dok su stotine ljudi pokušavale da nasilno uđe u avione i napusti glavni grad Avganistana, rekli su očevici za Rojters.

Jedan svedok je rekao da je video tela petoro ljudi dok su ih odvozili, a drugi da nije jasno da li su žrtve ubijene iz vatrenog oružja ili u gužvi.

Američki vojnici, koji su zaduženi za aerodrom, ranije su pucali u vazduh kako bi rasterale gomilu ljudi koji pokušavaju da uđu u avione i napuste Kabul, rekao je američki zvaničnik.

Agencija RIA Novosti takođe je javila da na aerodromu u Kabulu ima žrtava.

Zaharova: Ćutanje SAD odgovor na molbe za spas iz Kabula

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je aerodrom u Kabulu preplavljen ljudima kojima je potrebna američka podrška, ali "da je ćutanje odgovor".

- Oni obično daju izjave o pojedinačnim slučajevima non -stop. Pozivaju na prekid patnje, preduzimanje hitnih mera protiv odgovornih za bezakonje, prete sankcijama, pozivaju se na podatke iz medija i društvenih mreža - napisala je Zaharova na Telegramu komentarišući reagovanje SAD na situaciju u Kabulu, u koji su juče ušli talibani.

Ona je istakla da Avganistanci na aerodromu u Kabulu jurišaju kako bi se ukrcali na avione i traže od Vašingtona, koji je Avganistanu toliko godina garantovao savezništvo, ne pomoć, već spas.

"I tišina. Da li je štampač pokvaren ili traže „odgovorne", napisala je Zaharova.

Niko ne zna gde je predsednik Avganistana

Dan nakon što su talibani ušli u Kabul, a predsednik Ašraf Gani napustio zemlju, nije jasno gde se on nalazi.

Svetski mediji juče su prenosili različite informacije o mestu na koje se uputio avion sa Ganijem, a spominjani su Tadžikistan, Uzbekistan i Oman.

Foto: Printscreen/Tviter

Pucnjava na aerodromu u Kabulu

Američke snage na aerodromu u Kabulu bile su prinuđene da pucaju u vazduh kada je gomila ljudi izašla na pistu, kako bi ih sprečili da se ukrcaju u vojne avione, potvrdio je američki zvaničnik Rojtersu.

Zapad poziva talibane da omoguće bezbedan odlazak stranaca

Više od 60 zemalja potpisalo je zajedničko saopštenje u kojem se apeluje da se Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste Avganistan mora dozvoliti bezbedan odlazak i dodaje da aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni, saopšteno je kasno sinoć iz Stejt departmenta.

Vlada SAD zajedno sa Australijom, Kanadom, Francuskom, Nemačkom, Italijom, Japanom i Velikom Britanijom, apeluje na "one koji imaju moć i autoritet u Avganistanu da preuzmu odgovornost i zaštite ljudske živote i imovinu i da pod hitno pokrenu obnavljanje bezbednosti i civilnog poretka, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da "narod Avganistana zaslužuje da živi u sigurnosti i dostojanstvu".

Pakistan: Priznaćemo talibansku vladu kad za to dođe vreme

Ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši izjavio je da će ta zemlja priznati talibansku vlast u Avganistanu kada za to dođe vreme, u skladu sa međunarodnim konsenzusom, realnošću na terenu i nacionalnim interesima Pakistana.

Kureši je izjavio da Pakistan želi dobre odnose s Avganistanom i da nema favorita kada je u pitanju vlast u toj susednoj zemlji, prenela je Anadolija.

On je poručio da problemi u Avganistanu treba da se rešavaju dijalogom, a ne ratom i vojnim sredstvima.

Podsetivši kako se situacija na terenu u Avganistanu munjevitom brzinom promenila, šef pakistanske diplomatije je kazao da će Pakistan u narednim danima o avganistanskoj krizi razgovarati sa Kinom, Iranom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Indijom.

On je dodao da pakistanska ambasada u Kabulu normalno funkcioniše i da će Pakistan i dalje pokušavati da smiri situaciju i smanji tenzije.

Guteres pozvao na poštovanje ljudskih prava u Avganistanu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je sinoć talibane i ostale strane u Avganistanu da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi se zaštitili životi i izrazio posebnu zabrinutost za žene i devojčice u toj zemlji.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik naveo je u saopštenju da i dalje stižu izveštaji o ozbiljnim kršenjima ljudksih prava u zajednicama koje su najpogođenije sukobima.

Dodao je da je Guteres posebno zabrinut za budućnost žena i devojčica, "čija s mukom dobijena prava moraju da se zaštite".

"Sve zloupotrebe moraju da prestanu. Gutereš poziva talibane i ostale strane da obezbede da se poštuju i štite prava i slobode svih ljudi", naglasio je Dižarik.

Pod vlašću talibana u Avganistanu od 1996. do 2001. godine ženama nije bilo dozvoljeno da rade, morale su da pokrivaju lica i da imaju pratnju muških rođaka kada napuštaju kuću, dok devojčice nisu išle u školu, podseća Rojters.

Tramp pozvao Bajdena da podnese ostavku zbog Avganistana

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao je aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena da podnese ostavku zbog dešavanja u Avganistanu, gde su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom posle povlačenja snaga SAD.

Tramp je u saopštenju ocenio da je vreme da Bajden podnese ostavku zbog onoga što je dozvolio da se dogodi Avganistanu, porasta broja obolelih od kovid-19, uništavanja energetske nezavisnosti SAD i sakaćenja ekonomije.

Talibani zaustavili avganistansku trgovinu sa Indijom preko Pakistana

Talibani su blokirali indijsko-avganistansku tranzitnu trgovinu kroz Pakistan i zatvorili dva ključna trgovinska terminala na granici nakon što su u nedelju preuzeli vlast u Avganistanu.

Haos na aerodromu u Kabulu, hiljade ljudi pokušava da se dokopa aviona, 12 poginulo

Talibani i Amerikanci pucaju kako bi rasterali hiljade ljudi koji pokušavaju da uđu u avion i odu iz zemlje, 12 poginulo.

Talibani naređuju uplašenim meštanima da se klone aerodroma u Kabulu, nakon što ih je 12 poginulo u pucnjavi.

Talibani proglasili novu državu - Islamski Emirat Avganistana

Proglašen Islamski Emirat Avganistana - obelodanjeno kako će izgledati novi grb i zastava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (31)