HAOTIČNE SCENE SA AERODROMA U KABULU SE NASTAVLJAJU: Talibani i Amerikanci pucaju kako bi zaustavili hiljade ljudi

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 10:47

HAOS na aerodromu u Kabulu se nastavlja.

ХАОТИЧНЕ СЦЕНЕ СА АЕРОДРОМА У КАБУЛУ СЕ НАСТАВЉАЈУ: Талибани и Американци пуцају како би зауставили хиљаде људи

Foto: AP Photo/Sidiqullah Khan/Verified UGC via AP

Hiljade Avganistanaca pokušavaju na razne načine da dospeju do aviona koji bi ih odveli iz zemlje koja je pala u ruke Talibana. Neki se penju preko zaštitne ograde, drugi pokušavaju pronaći rupe kroz koje bi se provukli dok u isto vreme i Talibani s jedne strane i američki vojnici s druge strane pokušavaju da ih zaustave. I jedni i drugi pucaju u vazduh kako bi odvratili gomilu ljudi, no čini se da je panika tolika da mnogi gotovo da ni ne reagiraju na pucnjavu oko njih.

- Ovde vlada apsolutni haos - rekao je jedan neimenovani zapadni dužnosnik u razgovoru za Rojters.

Talibani su okružili aerodrom, no navodi se kako propuštaju Amerikance s dokumentima. Manje sreće su Avganistanci koji se ne uspevaju probiti do aerodroma, čak ni oni koji imaju sva dokumenta.

Američka vojska uspela je da preuzme kontrolu nad pistama te nad kontrolom leta. Na aerodrom sleću avioni iz 15-ak zemalja kako bi evakuirali svoje državljane, najčešće stižu američki, francuski, holandski, nemački, španski i britanski avioni.

Na prostoru aerodroma u ovom trenutku se nalazi oko 4 500 američkih vojnika, ali dodatne stotine stižu već u narednim satima, navode izvori.

SAD tvrdi kako će evakuisati po 9. 000 ljudi dnevno, u poslednja 24 sata evakuisali ih su svega oko 2 000. Još oko 11.000 Amerikanaca je ostalo u Avganistanu, mnogi od njih su u Kabulu, ali nisu uspeli da stignu do aerodroma. Američke vlasti poručile su im da pronađu zaklon na mj+estu gde se nalaze te da čekaju dalja uputstva.

(Advance)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije