ON JE KRIV: Zaharova imenovala najodgovornijeg za haos u Avganistanu

Novosti online

19. 08. 2021. u 15:54

ODBEGLI predsednik Avganistana Ašraf Gani odgovoran je za sve što se dogodilo u zemlji, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ОН ЈЕ КРИВ: Захарова именовала најодговорнијег за хаос у Авганистану

Foto: EPA

Kako je rekla, u poslednje tri godine on je na raspolaganju imao sve što je neophodno kako bi osigurao uspeh mirnog procesa i formiranja inkluzivne vlade uz učešće svih etničkih i političkih snaga.

- Međutim, ta šansa je propuštena - ocenila je.

Govoreći o talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji), Zaharova je rekla da su oni pokazali želju za dijalogom.

- Talibani su aktivno pokrenuli proces uspostavljanja reda u zemlji, pokazali su želju za dijalogom sa avganistanskim političkim liderima, između ostalog i sa bivšim predsednikom o budućnosti zemlje, ali i o jednoj važnoj temi a to su prava žena - dodala je.

Zaharova je konstatovala da je dolazak talibana na vlast u Avganistanu realnost sa kojom će međunarodna zajednica morati da se suoči prilikom izgradnje daljih odnosa sa tom zemljom.

Foto: Jutjub/FRANCE 24 English

Militanti pokreta Taliban su ušli u Kabul 15. avgusta i objavili da su oslobodili Avganistan, kao i da smatraju rat završenim. Pre toga, usred povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika iz Avganistana, talibani su pokrenuli veliku ofanzivu protiv snaga avganistanske vlade.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!