STOLTENBERG U ČUDU: Nismo očekivali tako brz kolaps u Avganistanu

Tanjug

17. 08. 2021. u 16:28

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da postoji pretnja od međunarodnog terorizma zbog povratka talibana na vlast u Avganistanu, i da zapadna odbrambena alijansa "mora biti na oprezu kako bi ostala na čelu borbe" protiv terorizma.

СТОЛТЕНБЕРГ У ЧУДУ: Нисмо очекивали тако брз колапс у Авганистану

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao i da je brzina kolapsa avganistanske nacionalne armije, nakon napretka talibana, predstavljala iznenađenje, i da NATO iz toga može izvući pouke, ali da je glavni fokus danas da se ljudi izvuku iz zemlje.

Pozvao je talibane da olakšaju odlazak svih onih koji žele da napuste Avganistan, i rekao da je zapadna odbrambena alijansa pristala da pošalje dodatne avione u Kabul za evakuaciju.

Generalni sekretar NATO-a je poručio da postoji nezadovoljstvo zbog neostvarivanja boljih rezultata nakon toliko godina angažmana u Avganistanu, navodeći i da niko nije očekivao tako brz kolaps avganistanskih snaga bezbednosti i vlade.

Najvažnija stvar na kojoj NATO, prema njegovim rečima, sada radi jeste da aerodrom ostane otvoren kako bi se pomogla evakuacija iz zemlje.

-Talibani moraju sprečiti da Avganistan ponovo postane leglo terorizma. Oni koji sada preuzimaju vlast imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne povrate uporište, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

-Deo avganistanskih snaga bezbednosti hrabro se borio. Ali nisu bili u stanju da obezbede zemlju, jer na kraju avganistansko političko rukovodstvo nije uspelo da se suprotstavi talibanima i postigne miroljubivo rešenje koje su Avganistanci očajnički želeli, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Naglasio je i da je plan bio da se izgradi održiva avganistanska država, a ne da snage NATO-a tamo ostanu zauvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku