ZELENI I DESNIČARI U KLINČU: Sukob među strankama oko prihvatanja izbeglica iz Avganistana

Tanjug

14. 08. 2021. u 21:01

KOALICIJA CDU/CSU u nemačkom Bundestagu oštro se danas usprotivila predlogu kandidatkinje stranke Zeleni za kancelara na izborima u septembru, Analene Berbok, za prihvatanje većeg broja izbeglica iz Avganistana.

ЗЕЛЕНИ И ДЕСНИЧАРИ У КЛИНЧУ: Сукоб међу странкама око прихватања избеглица из Авганистана

Foto: AP Photo/Kai-Uwe Knoth

-Zahtev za prihvatanje većeg broja izbeglica je potpuno pogrešan pristup, rekao je Matijas Midelberg, portparol CDU/CSU za unutrašnja politička pitanja.

On je objasnio da Nemačka i Evropska unija moraju da se fokusiraju na podršku prihvatanja izbeglica u nekoj od zemalja regiona.

-Ovde se radi o slanju pogrešnih signala kada Zeleni pri svakom sukobu na svetu odmah traže prihvatanje svih izbeglica u Nemačkoj ili Evropskoj uniji, iako se zna da je spremnost za prihvat izbeglica u celoj EU prilično ograničena, rekao je Midelberg.

Demohrišćanski političar je ukazao na to da već sada u Nemačkoj više od 12.000 osoba mesečno podnosi zahtev za azilom, kao i da gotovo dve trećine izbeglica iz Sirije u Nemačkoj živi u potpunosti ili delimično od državne pomoći.

Foto: EPA

Midelberg je reagovao na zahtev Berbok da se Nemačka i EU, ali i SAD i Kanada, pripreme na prihvat većeg broja avganistanskih izbeglica, da Evropa njihov dolazak ne bi dočekala nespremna kao 2015. godine.

-Mi moramo da se pripremimo na to da će zbog dramatične situacije veći broj Avganistanaca napustiti svoju zemlju, rekla je Berbok u razgovoru za javni servis Dojčlandfunk.

Ona je rekla kako Nemačka ne bi trebalo da čeka dogovor s ostalim zemljama EU, nego se sa SAD i Kanadom dogovori oko kontingenata izbeglica, prenela je Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)