MOSKVA: Saseći ćemo u korenu sve pokušaje nacionalističkih incidenata prema Rusima

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 21:16

BILO koji nacionalistički incidenti prema Rusima u inostranstvu se moraju detaljno ispitati i saseći u korenu, to je u interesu ne samo Rusije, već i država u kojima se događaju slične stvari, napisao je na svom Telegram kanalu potpredsednik Ruske dume Petar Tolstoj.

МОСКВА: Сасећи ћемо у корену све покушаје националистичких инцидената према Русима

Foto: EPA

Nedavno je Kazahstanac Kuat Ahmetov objavio na svom Jutjub kanalu nekoliko videa u kojima se mogu videti konflikti koji su nastali zbog činjenice da radnici u prodavnicama i ugostiteljskim objektima nisu mogli njega i druge da usluže na zvaničnom jeziku.

U komentarima videa autor Ruse naziva fašistima i gastarbajterima. Prvi zamenik šefa kabineta predsednika Kazahstana Dauren Abajev je osudio ovaj incident i naveo da je siguran da će policija reagovati i kazniti počinioca. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je zabranilo Ahmetovu ulazak u Rusiju na 50 godina.

- Bilo koji incidenti prema Rusima koji žive u inostranstvu se moraju detaljno ispitati. Takav ‘lokalni’ nacionalizam se mora saseći u korenu, to je u interesu Rusije i država u kojima se ovi incidenti dešavaju - naglasio je Tolstoj.

Njegova izjava je propraćena i videom o „jezičkoj patroli“ u Kazahstanu.

Tolstoj je dodao da nije problem u popularnosti videa u kome se demonstrira neprijateljski i agresivan odnos prema Rusima i ljudima koji govore ruskim jezikom, već u presedanu.

- I zaista nije reč o tome koliko se brzo na mrežama širio video, već da mi ne dozvoljavamo da se naši ljudi vređaju i to mora svima da bude jasno - zaključio je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!