CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU U PADU: Delta soj uneo nervozu u naftnu industriju

Novosti online

05. 08. 2021. u 13:15

NA SVETSKIM tržištima nafte cene su nastavile silazni trend, jer je strah od pada potražnje zbog širenje delta soja kovida u Kini i SAD nadvladao procene o mogućoj manjoj ponudi zbog geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku i pada američkih zaliha.

ЦЕНА НАФТЕ НА СВЕТСКОМ ТРЖИШТУ У ПАДУ: Делта сој унео нервозу у нафтну индустрију

Foto: Depozit

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent oslabila je za 67 centi ili 0,9 odsto, na 71,74 dolara po barelu na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta pala za 86 centi ili 1,2 odsto, na 69,70 dolara za barel, izveštava Rojters.

U Sjedinjenim Državama i Kini, koje su dva najveća svetska potrošača nafte, rasplamsava se epidemija visoko zarazne delta varijante korona virusa, a analitičari strahuju da će to ograničiti potražnju za gorivom u vreme kada ona obično raste u obe ove zemlje, piše eKapija.

Očekivano smanjenje američkih zaliha "crnog zlata" je, međutim, delimično ograničio pad cena, pa su se oba tipa nafte tokom jutarnje sesije trgovala po nešto višoj ceni.

Prema podacima Američkog instituta za naftu (API), zalihe u SAD-u su opale za 879.000 barela tokom sedmice završene 30. jula, rekla su Rojtersu dva izvora, dodajući da su zalihe benzina potonule za 5,8 miliona barela, a zalihe destilata za 717.000 barela.

Zvanični podaci Uprave za energetske informacije SAD treba da budu objavljeni kasnije danas.

Tenzije u Persijskom zalivu, zbog kojih je obilna ponuda nafte na tržištu upitna, takođe su donekle poduprle cene.

U utorak su tri izvora za pomorsku bezbednost tvrdila da su proiranske snage zaplenile tanker sa naftnim proizvodima kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je Iran demantovao te izveštaje.

Ovo je drugi napad na neki tanker u tom regionu od prošlog petka. Velika Britanija i SAD takođe krive Iran za prethodni incident, u kojem su, u napadu bespilotnim letelicama na plovilo, ubijena dva mornara, dodaje britanska agencija.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)