BAJDEN DOČEKAO MERKEL U BELOJ KUĆI: NATO saradnja i odnosi sa Kinom i Rusijom glavne teme sastanka

Tanjug

15. 07. 2021. u 18:08

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden danas je u Beloj kući dočekao nemačku kancelarku Angelu Merkel, tokom, najverovatnije, njene poslednje zvanične posete Vašingtonu.

БАЈДЕН ДОЧЕКАО МЕРКЕЛ У БЕЛОЈ КУЋИ: НАТО сарадња и односи са Кином и Русијом главне теме састанка

Foto: EPA

Merel se prethodno pridružila potpredsednici SAD Kamali Haris na doručku, a planira i da se sretne sa drugim visoko pozicioniranim američkim zvaničnicima.

Haris je pohvalila "izvanrednu karijeru" nemačke kancelarke, a Merkel je rekla da je oduševljena što ima priliku da se sretne sa prvom ženom potpredsednicom SAD.

Kako prenosi AP, očekuje se da će Merkel, koja je tokom skoro 16 godina mandata sarađivala sa četiri američka predsednika, razgovarati tokom posete SAD o pandemiji korona virusa i širenju kineskog i ruskog gasovoda, kojem se Vašington protivi.

I Merkel i Bajden nadaju se da će njihov susret doprineti obnavljanju veza dva saveznika posle mandata prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Bajden planira i da priredi večeru u čast Merkel.

Kancelarka će dobiti počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins.

Poseta Merkelove Beloj kući, koja je prva nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru, pokazuje da SAD žele da poprave odnos sa vodećom evropskom zemljom, prenosi Rojters.

SAD i Nemačka su ključni saveznici NATO, ali se spore oko nekoliko teških pitanja, kao što su izgradnja gasovoda Severni tok 2 iz Rusije ka Nemačkoj preko Baltičkog mora.

Takođe se ne slažu oko ekonomske saradnje sa Kinom, nastavka ograničenja putovanja u SAD iz Evrope i protivljenja Nemačke privremenim odricanjem od autorskih prava radi ubrzanja proizvodnje vakcina protiv korona virusa.

Bajden i Merkel će, kako se očekuje, razgovarati i o borbi protiv pretnji demokratijama širom sveta, protiv ruskih sajber napada i nastojanju Kine da dominira naprednim tehnologijama, najavili su ranije zvaničnici u Vašingtonu i Berlinu.

Tema će biti i borba protiv pandemije kovida-19 i klimatskih promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)