RUSI IMAJU PLAN! Napraviće nuklearnu elektranu na Marsu?

Novosti online

10. 07. 2021. u 12:38

STRUČNjACI konstruktorskog biroa „Arsenal“ (deo „Roskosmosa“) predlažu da se na budućoj ruskoj bazi na Marsu napravi nuklearna elektrana za snabdevanje infrastrukture električnom energijom, a da se za reaktor koriste tehnologije napravljene za nuklearni tegljač, navodi se u dokumentima preduzeća u koje je imala uvid RIA „Novosti“.

РУСИ ИМАЈУ ПЛАН! Направиће нуклеарну електрану на Марсу?

Foto: Depositphotos

Kako se navodi, stručnjaci predlažu da se „marsovska“ nuklearna elektrana dostavi u orbitu Crvene planete u sastavu nuklearnog tegljača „Zevs“, a da se na površinu planete spusti padobranom. Nakon toga sledi puštanje u rad nuklearke i „napajanje marsovske baze“.

Pored toga, nuklearni tegljač „Zevs“ omogućiće da se uspostavi „kanal predaje informacija velikom brzinom sa površine Marsa i sa svemirskih letelica koje se nalaze u orbiti Marsa na Zemlju “.

Ranije je u dokumentima preduzeća navođeno da ruski svemirski nuklearni tegljač „Zevs“ može biti iskorišćen za onesposobljavanje svemirskih letelica potencijalnih protivnika i „gađanje“ laserom. Prema nekim informacijama, može biti korišćen u okviru sistema PVO.  

U Rusiji se od 2010. godine radi na stvaranju elemenata nuklearnog tegljača na osnovu transportno-energetskog modula sa nuklearnom elektranom klase megavata. U januaru 2020. godine govorilo se o planovima da se 2030. godine u orbitu lansira svemirski tegljač na testiranja leta. Nakon toga bi se pristupilo serijskoj proizvodnji i komercijalnoj upotrebi. Kako je saopšteno, nuklearni tegljač je predviđen za letove na Mesec i planete Sunčevog sistema.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)