TALIBANI UŠLI U KANDAHAR! Počele borbe u predgrađu, vlasti demantuju

Novosti online

09. 07. 2021. u 13:06

TALIBANI su ušli u Kandahar na jugu Avganistana, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore.

ТАЛИБАНИ УШЛИ У КАНДАХАР! Почеле борбе у предграђу, власти демантују

Foto: AP Photo

U jednom delu grada se vode borbe, a ima žrtava među civilima, navodi taj izvor. Guverner drugog po veličini grada u Avganistanu koji je ranije bio jedno od uporišta talibana, međutim, kaže da je situacija pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, borci se povlače pod pritiskom avganistanskih vojnika.

Guverner je demantovao "neutemeljena saopštenja" medija o tome da će Kandahar uskoro pasti u ruke talibana.

Prema saopštenju Nacionalne uprave za bezbednost specijalne jedinice vladinih snaga su tokom noći sproveli operaciju protiv talibana u nekoliko delova grada. Likvidirano je devet talibana, a dvojica su ranjena.

Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršala nakon što su američke snage počele sa povlačenjem 20 godina od početka operacije u toj zemlji. Na terenu se vode borbe između vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Amerikanci su započeli operaciju u Avganistanu nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine a sada se povlače u skladu sa Sporazumom koji su potpisali sa talibanima u Dohi prošle godine.

Podsetimo, situacija u Avganistanu izaziva zabrinutost susednih zemalja, uključujući Rusiju i članice ODKB zbog mogućih provokacija na granici Avganistana i Tadžikistana.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da Amerika povlači svoje snage iz Avganistana, faktički priznajući svoj poraz.

- Amerika ne povlači svoje vojnike tek tako – povlači ih, priznajući de fakto krah svoje misije - rekao je Lavrov na Dalekoistočnom univerzitetu u Vladivostoku.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je došlo do rasta napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici i da talibani sada kontrolišu skoro dve trećine granice s Tadžikistanom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!