BAJDEN NAJAVIO "NOVI POČETAK": Amerikanci obeležavaju Dan nezavisnosti - Svi čekaju vatromete u Vašingtonu i NJujorku

Tanjug

04. 07. 2021. u 13:43

AMERIKANCI danas obeležavaju 245. rođendan svoje države vatrometom koji će izgledati sjajnije nego pre, hot-dogovima koji će biti ukusniji i bendovima koji će zvučati vedrije, nakon što je pandemija iznudila otkazivanje gotovo svih proslava prošle godine.

БАЈДЕН НАЈАВИО НОВИ ПОЧЕТАК: Американци обележавају Дан независности - Сви чекају ватромете у Вашингтону и Њујорку

Foto: Tanjug AP

Kao i uvek, vatrometi će biti vrhunac proslave praznika 4. jul, preneo je Rojters.

Dva najveća pirotehnička šoua biće održana iznad Nacionalnog tržnog centra u Vašingtonu i iznad dela NJujorka koji odvaja Menhetn od četvrti Kvins i Bruklin.

Pojedini tradicionalni događi koji se održavaju 4.jula, poput poznatog Nejtenovog takmičenja u konzumiranju hot-dogova na bruklinskom ostrvu Koni biće održani tako da se omogući fizičko distanciranje zbog kontinuirane pretnje od kovid-19, od koga je preminulo više od 600.000 Amerikanaca.

Nakon odmora provedenog u Mičigenu pre nego što je proveo mirnu noć u svojoj porodičnoj kući u Delaveru, američki predsednik DŽo Bajden vratiće se u Belu kuću da bi ugostio oko 1.000 ljudi, za koje će biti priređeni burgeri i vatromet.

- U nedelju ćemo proslaviti našu nezavisnost kao nacije, kao i napredak protiv virusa - rekao je Bajden grupi nastavnika u petak.

- U danima koji su pred nama imamo priliku da napravimo novi početak - dodao je on.

Državni praznik Dan nezavisnosti biće obeležen širom SAD, u znak sećanja na 4. jul 1776. kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti, kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije, preneo je Glas Amerike.

Na taj dan brojnim manifestacijama u gradovima SAD i prestonici Vašingtonu proslavljaju se istorija, politička tradicija i američki način života.

Evidentne su razlike u načinu obeležavanja praznika u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom vikenda očekuje se da će oko 47 miliona Amerikanaca putovati avionima ili automobilima, prema podacima Američkog udruženja vozača automobila.

To je porast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)