SREDNJI DOMET IPAK IDE POD NADZOR: Uoči susreta Putina i Bajdena u Ženevi i jedna optimistična najava, vraća se "kontrola" projektila

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 06. 2021. u 22:58

RUSKI predsednik Putin izjavio je u nedelju da očekuje da će u Ženevi da uspostavi lične kontakte sa američkim kolegom Bajdenom i da će se pokrenuti dijalog o temama za koje postoji zajednički interes. Za razliku od Putina Bajden i dalje "preti". TV kanal "En-Bi-Si" saopštio je da će Bajden predati Putinu u Ženevi "tvrd signal" kako bi Putin shvatio da će se njegova politika razlikovati od Trampove koji je u prvom susretu sa ruskim predsednikom kazao da želi prijateljske odnose.

СРЕДЊИ ДОМЕТ ИПАК ИДЕ ПОД НАДЗОР: Уочи сусрета Путина и Бајдена у Женеви и једна оптимистична најава, враћа се контрола пројектила

Bajden i Putin se sretali 2011. / Foto AP

Ipak, na kraju je stigla i dobra vest, članice NATO najavile su pred susret predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina da se u Evropi neće razmeštati rakete. Prema pisanju "Difens njuza", ta najava je napisana u predlogu kominikea koji će biti objavljen na završetku samita NATO koji će se održati u Briselu 14 juna. Na taj način NATO želi da doprinese da se smanji napregnutost odnosa sa Rusijom i da se pripremi podloga za dijalog za za kontrolu naoružanja.

Predsednik Putin je već ranije izjavio da je Rusija spremna da na evropskom delu ne razmešta rakete "9M729" ali pri uslovu da slične rakete ne razmešta ni NATO. Spomenutom ruskom raketom sisteme "iskander" mogu gađati na rastojanju od 490 kilometara. Ruski predsednik je kazao da je spreman za dogovor da se zajedno sa oficirima NATO obavlja kontrola "iskandera" u Kalinjingradskoj oblasti ako se dozvoli ruskim oficirima da kontrolišu američke komplekse sa raketama "aegis ašor" sa lansirnih rampa MK-41. Radi se o protivraketnim sistemima za koje Rusi tvrde da se lako mogu koristiti i kao ofanzivno oružje.

Uoči samita u Ženevi predsednik Putin je dao intervju američkom TV kanalu NBC. I u tom intervjuu Putin se nije spuštao na "pijačni nivo" nego je rekao da se navikao na "etiketiranje" i da zbog toga ni najmanje ne pati..

On je uporedio Bajdena i Trampa rekavši da je sadašnji američki predsednik karijerni političar jer je faktički celi život od punoletstva proveo u politici.Putin se nada da Bajden neće praviti impulsivne korake. Što se tiče bivšeg predsednika Trampa Putin, rekao je da je to nesvakidašnja ličnost i jarki čovek.

BAJDEN: REĆI ĆU

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da je njegov ruski kolega Vladimir Putin bio u pravu kada je izjavio da su odnosi dveju zemalja na najnižem nivou prethodnih godina.

Bajden je dodao da je rekao Putinu pre nego što je izabran da će proveriti da li je ruski lider umešan u američke izbore.

- Proverio sam, jer sam imao pristup obaveštajnim podacima. Bio je umešan u te aktivnosti. Stavio sam mu do znanja da ću odgovoriti - poručio je Bajden.

STVAR JE POLITIČKE KULTURE

NA pitanje novinara "En-Bi-Si" Kejra Simonsa "gospodine predsedniče jeste li ubica", Putin se nasmejao.

- Za vreme moje predsedničke funkcije navikao sam se na napade sa svih strana iz različitih oblasti, različitih kalibara i ništa me to ne začuđuje. Što se tiče žestoke retorike, mislim da je to izraz opšte kulture SAD, objasnio je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju