AMERIKA JE NAPRAVILA MNOGO ''LOŠIH KORAKA'': U Kremlju ima malo optimizma pred susret Putina i Bajdena u Ženevi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

06. 06. 2021. u 22:06

MADA očekuje da će razgovor sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi 16. juna biti konstruktivan, predsednik Rusije Vladimir Putin ne veruje da može doći do značajnijeg poboljšanja odnosa.

АМЕРИКА ЈЕ НАПРАВИЛА МНОГО ЛОШИХ КОРАКА: У Кремљу има мало оптимизма пред сусрет Путина и Бајдена у Женеви

Foto AP

Putin ističe da Rusija i SAD imaju zajedničke interese, ali je Amerika napravila mnogo koraka koji su se negativno odrazili na rusko-američke odnose. Te ocene je Putin više puta ponovio za vreme i na kraju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Putin se nije ustručavao da kritikuje SAD zbog suvišne samouverenosti i ponavljanja greške koje je pravio SSSR. On je objasnio da rukovodstvo imperija misli da je toliko moćno da može sebi da dozvole greške i promašaje.

- SAD idu čvrstim korakom putem SSSR-a. Broj problema stalno raste i doći će vreme kad sa njima više neće moći da se radi - rekao je Putin.

Za vreme foruma u Sankt Peterburgu jedan broj agencija je javio kako Rusija prestaje da koristi dolar. Ali Putin je kasnije objasnio da RF neće u potpunosti da prestane da koristi američku valutu. Kao veliki proizvođač nafte i gasa Rusija će i dalje mnogim zemljama prodavati energente u dolarima.

Putin je istakao da Rusija ne namerava da nikoga plaši novim oružjem ali će nastaviti da ga i dalje pravi. Nova oružja pravi i Amerika pa se očekuje da će u Ženevi jedno od važnih pitanja biti zaustavljanje trke u naoružanju.

- Predsednik Bajden je vrlo iskusan političar jer je ceo život u politici. Nadam se da je on uravnotežen i oprezan. Zbog toga očekujem da će naš susret proći u pozitivnoj atmosferi - kazao je Putin ne želeći da se vraća na nedavno izrečene uvredljive Bajdenove ocene kada se složio sa jednim novinarom da je Putin ubica.

Moskovski profesor Dmitrij Suslov kaže da ni Rusija ni SAD nisu zaintersovane da dođe do nekontrolisane trke u naoružanju jer ona nije potrebna ni jednima ni drugima.

Teško je očekivati da će doći do kompromisa kad je reč o rešavanju kriza u Ukrajini, Siriji i Belorusiji. Bajden i Putin najlakše će se složiti oko ekoloških problema.

SPREMNI SMO NA PREPREKE

RUSIJA i kompanija zadužena za "Severni tok" 2 su spremne na prepreke koje bi Zapad mogao da stvori tokom završetka pravljenja gasovoda ka Nemačkoj, rekao je stalni ruski predstavnik u Evropskoj uniji Vladimir Čižov. U petak je Putin izjavio da je postavljanje prve cevi na gasovodu "Severni tok 2" uspešno obavljeno, a da će druga cev biti završena za 45 do 60 dana.Ostalo je da se postavi još 50 kilometara druge cevi gasovoda koji spaja Rusiju i Nemačku kroz Baltičko more.

O "PRETNjAMA" ČLANICAMA ALIJANSE

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedelju da uobičajena saradnja Rusije i Belorusije ne odgovara planovima NATO, reagujući tako na upozorenje generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga (na slici) Rusiji i Belorusiji "da ne prete članicama Alijanse".

Ona je napisala da u toj izjavi leži odgovor na pitanje zašto se Zapad tako mahnito uhvatio za Belorusiju. "Uobičajena efikasna saradnja dve zemlje ne odgovara planovima NATO. Neophodno je stalno se mešati u unutrašnje poslove čas jedne, čas druge države, ili istovremeno u obe, samo da bi bio sprečen tok uzajamno korisne integracije", istakla je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a