KAO ČERČIL I RUZVELT PRE 80 GODINA: Bajden i DŽonson dogovorili novu Atlantsku povelju

Tanjug

10. 06. 2021. u 20:01

PREMIJER Britanije Boris DŽonson i predsdnik SAD DŽozef Bajden obavezali su se da će braniti "trajne vrednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7 u Engleskoj.

КАО ЧЕРЧИЛ И РУЗВЕЛТ ПРЕ 80 ГОДИНА: Бајден и Џонсон договорили нову Атлантску повељу

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajden i DŽonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane pre 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.

- Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od straih izazova - navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i DŽonsona.

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dve zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.

Ovo je prvi sastanak DŽonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera najavili su za današnje razgovore u Londonu i zajedničku viziju za "održivi globalni oporavak" od pandemije korona virusa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)