S ULICE NA DRUŠTVENE MREŽE: Dileri droge prešli na onlajn trgovinu

Tanjug

09. 06. 2021. u 20:00

KAO i supermarketi, restorani i dobavljači hleba od kiselog testa, ilegalna trgovina drogom postala je digitalna kako bi opslužila svoje kupce tokom zaključavanja i mogla bi da ostane takva i kada se završi pandemija kovid-19, saopštila je danas Evropska agencija za narkotike.

С УЛИЦЕ НА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Дилери дроге прешли на онлајн трговину

Foto: EPA

Pandemija gura kriminalce koji se bave narkoticima da deluju onlajn, stvarajući od toga trend, izjavila je evropska komesaraka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom onlajn predstavljanja izveštaja o narkoticima za 2021. godinu koju je sastavila agencija EMCDDA sa sedištem u Lisabonu, preneo je Rojters.

Dileri droge prelaze sa ulice na društvene mreže, primaju porudžbine putem šifrovanih poruka i šalju narkotike kupcima preko službe dostave, navedeno je u izveštaju.

Pandemija je iznudila promene na svim nivoima trgovine narkoticima, od trgovine na veliko i krijumčara do dilera u komšiluku.

Sa zatvaranjem granica, krijumčari se više oslanjaju na brodske kontejnere, a manje na kurire, navodi se u izveštaju

Podaci pokazuju da ne opada količine kokaina koji je na raspolaganju, ali je primetan porast broja ljudi koji uzgajaju kanabis kod kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024