BORBA NARODA U MJANMARU I DALJE TRAJE: Nastavljeni sukobi vojne hunte i stanovništva, najmanje troje mrtvih

Tanjug

05. 06. 2021. u 15:23

NAJMANjE tri osobe ubijene su danas u mjanmarskoj delti reke Iravadi, u sukobima snaga vojne hunte i lokalnog stanovništva, a o borbama je izveštavano i na severu i istoku te zemlje.

БОРБА НАРОДА У МЈАНМАРУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Настављени сукоби војне хунте и становништва, најмање троје мртвих

Foto: Tanjug/AP Photo

Protesti protiv hunte održavaju se svakodnevno u mnogim delovima zemlje koja je paralizovana štrajkovima, dok su se sukobi vojske sa grupama etničkih armija koje se protive hunti rasplamsali i u pograničnim delovima zemlje.

Danas su se sukobi proširili na region delte reke Iravadi, gde žive pripadnici najveće etničke grupe Bamar, iz koje vojska regrutuje veći deo svojih snaga, kao i etničke manjine Karen.

Sukobi su izbili rano jutros, nekih 150 km severozapadno od Jangona, kada su vojnici došli da uhapse čoveka osumnjičenog za skrivanje oružja, a dočekala ih je eksplozija bombe, potvrdio je jedan stanovnik Rojtersu.

Lokalni mediji potvrdili su da su tri osobe tom prilikom ubijene.

Snage narodne odbrane Švegu, koje se bore protiv hunte, saopštile su da su napale policijsku stanicu na severu ovog grada kasno sinoć, zajedno sa Pobunjeničkom Vojskom za nezavisnost Kačina (KIA), jednom od oko dvadesetak etničkih vojski, koje se bore već decenijama.

Na istoku Mjanmara, snage MBPDF saopštile su da su se u petak po podne sukobile sa vojskom i da su u tim sukobima ubijena četiri vojnika.

Prema podacima aktivističkih grupa, snage bezbednosti su od preuzimanja vlasti 1. februara ubile najmanje 845 ljudi, a više od 4.500 ih je zatvoreno, dok vojna hunta osporava te brojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)