VENCI I POČAST ZA ŽRTVE: Predstavnici obeležili “Proboj logoraša u Jasenovcu”

Novosti online

22. 04. 2021. u 17:32

DANAS se u Jasenovcu obeležila 76. godišnjica proboja poslednjih zatočenika ustaškog logora. Vence i počasti za sve žrtve genocida položili su predstavnici stradalih naroda.

ВЕНЦИ И ПОЧАСТ ЗА ЖРТВЕ: Представници обележили “Пробој логораша у Јасеновцу”

Foto:

Proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1073 logoraša, zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživelo samo njih 117. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari, od kojih je preživelo 11 njih.

Oslobođenje Beograda i napredovanje jedinica NOB-a samo je pojačalo ubijanje logoraša u Jasenovcu od strane ustaša. Namera ustaša je bila da ubiju sve preostale logoraše, a dokaze da unište. Po naređenju uprave logora Jasenovac, sve nove grupe zatočenika koje su dovođene u Jasenovac, istog su časa odvođene na Savu, gde su ubijane i bacane u reku.

Foto:

Osoblje uprave logora, stražari, komandiri i ostali bili su angažovani na uništavanju arhive, ciglane, lančare, magazina, baraka. Jedni su podmetali mine i dizali građevine u vazduh, drugi ubijali preostale ili novopridošle, treći palili barake i dokumentaciju.

Ustaše su prvo prišle likvidaciji ženskog logora. Poslednja grupa žena, njih 80-ak, ubijena je 21.Aprila 1945. godine. Na spomen na sve stradale od ustaškog terora danas se polažu venci i odaju počasti.

Foto:

Vence ispred predstavnika stradalih naroda su položili u ime Srba predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsednica Dragana Jeckov, ispred romske zajednice Veljko Kajtazi, Franjo Habulin predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, kao i Ognjen Kraus predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)